Nyheter

Hugin og Munins årsoppgjør 3

Også dagens bolk fra ravnenes årsoppgjør bekrefter at ikke alt alltid går etter planen.

Bilde 1 av 3

Har du ikke lest de forrige? Her finner du første og andre del av ravnenes årskavalkade.

Stopp IS

I juni skrev VG på lederplass om situasjonen i Tunisia: «Ringvirkningene kan være katastrofale når utenlandske terrorister nå kvier seg for å reise til landet.» For andre hardt prøvede turist-nasjoner­ ville dette vært en drømmesituasjon.

Nettavisen meldte i november under et bilde av Per Sandberg: «Vil knuse IS en gang for alle». Settes Frps nestleder inn i ­forreste rekke, er nok krigen raskt unnagjort.

Samvittighetens pris

Lars Kolsrud, overlege på Olympiatoppen, skriver i boken Slik blir du best når det gjelder at vi handler mer på følelser enn fakta. Han traff en røykende kamerat i taxfree-butikken på Gardermoen. Mannen lette gjennom alle sigarett-kartongene. Kolsrud lurte på hva han lette etter blant prikk like pakninger.

Jo, mannen lette etter en kartong der det står at «sigarettrøyking skader dine barn». Dersom han fant den, kunne han røyke med bedre samvittighet, siden han ikke selv har barn.

En mer verdig vinner av årets samvittighetspris kan vi ikke tenke oss.

LES MER: Årets beste filmer

Bilaget og Luther

Bilaget kjørte i sommer en større serie om Martin Luthers betydning i 500 år. I siste artikkel var turen kommet til mystikken. Vi reiser oss under høytlesingen: «Påstandene som falt i diskusjonen mellom dem, og i sær Vogelsangs systematiseringer, tok siden veien inn i forskning og oppbyggelseslitteratur. Dette handler blant annet om:

Inndelinger i et hierarki av kristne mystikker, der en egen tysk linje skiller seg ut. Tysk mystikk, hvor navn som Meister Eckhart, Thomas a Kempis og Johannes Tauler forstås som overlegne i forhold til ­romersk mystikk med navn som Bernard av Clairvaux, og areopagittisk mystikk etter Dionysius Areopagitten.»

Så lettfattelig måtte det sies slik at allmuen fikk mystikken med seg til frokosten. De som maser om å pløye dypere, får vente til det siste jubileumsåret for Luther – 2017.

Bilagets nyhetssjef Trygve Jordheim skrev så i en kommentar i oktober: «Vi har tusen år med statslutherdom bak oss».

Det var nok bare for å pirre leserne at bilaget skrev at sommernes serie var laget i anledning 500-års jubileet. I 2017 kommer den egentlige serien: Luther i 1.000 år.

LES OGSÅ: Her er nyhetsåret 2015

Klar tale

På Skaugum i oktober arrangerte kronprins Haakon «innovasjonsfrokost under Oslo Innovation Weeks siste dag», med de «viktigste aktørene i det norske innovasjons-økosystemet».

Ifølge Kongehusets facebookside mener aktørene at «2016 er et avgjørende år for å ta innovasjon og entreprenørskap til et nytt nivå nasjonalt. I samarbeid med Innovasjon Norge, Oslo Business Region og MESH, var intensjonen med denne samlingen å se på hvordan aktørene kan dra i samme retning, og hvordan vi i Norge kan skape infrastruktur og kultur på nivå med den ledende internasjonale startupscenen.»

Vi her i reiret kan aldri få nok av kongelig innovasjon.

Årets regnemester

Midt i klagestrømmen over statsbudsjettet kom Hamar Arbeiderblad med en gladsak:

«I statsbudsjettet er det satt av til sammen 835 kroner­ til planlegging av Inter-City-utbyggingen fra Akershus til Brumunddal. Og Rings­aker Høyres Odd-Hermann Børke­ er positivt overrasket og ­begeistret: ‘(...) Nå er det alvor.’»

Høyre-folk gleder seg over lite.

I en lederartikkel i Klassekampen skrev sjefredaktør Bjørgulv Braanen at «0.8 prosent av 5,88 millioner er 4,7 millioner».

Du får mer nå enn før for en skarve, snau prosent. Noe går da fremover.

Fifa-skandalen har rullet, og VG rapporterte i oktober: «Der Spiegel skriver at 'den svarte kassen' inneholdt 10,3 sveitsiske franc (rundt 60 mill. kroner etter datidens kurs)».

Den sveitsiske valutaen var etter datidens kurs noe bare Sepp Blatter og hans folk hadde råd til å skaffe seg.

Meny i Skien fristet i juni­ med tilbud på norske­ jordbær:

«Jordbær 500 g – 22,90. 79,80 pr kilo».

Med en usedvanlig kvantums-
rabatt var det bare å løpe til butikken­ så fort man kunne.

Gris er tingen

Dagsavisen meldte i oktober at bønder ikke lenger får skattefritak for salg av landbrukseiendommer innen familien: «Et angrep på familielandbruket, mener Trygve Slagsvold Vedum (bildet)».

Bildet var, viste det seg, av en gris. Sist en profet var avbildet som en gris, utløste det ambassadebrenning i Midtøsten. Opptøyene kom selv om det faktisk ikke var profeten som var fremstilt som en gris: En hissig imam hadde viftet med et grisebilde foran massene og påstått at slik ble profeten fremstilt.

Men nå var det bøndenes ypperste profet som faktisk ble fremstilt som en gris. Slagsvold Vedum antydet på Facebook at det kunne være landbruksministeren som stod bak. I så fall må opptøyene med møkk og høygafler i regjeringskvartalet bli heftige i neste års landbruksoppgjør.

Gris er tingen 2

Årets gourmet-pris kommer dessverre ett år for sent. Da folkene bak grunnlovsjubileet tidlig i mai i fjor markerte at det var 200 år siden «Jødeparagrafen» ble banket gjennom, var fremstående jøder også invitert til Eidsvoll. Det ble servert suppe som skulle minne om maten i 1814. Men i 2014 var det vanskelig å få tak i kalvekjøtt. Da var det ikke rart at en av rettene som ble servert jøder på stedet hvor datidens jøder ble erklært uønsket, var laget av svinekjøtt.

Så pass får jødene tåle når de fikk mast seg til å bo her i landet.

LES MER: Vi har kåret årets minste profet

Feministprisen

Oppland Arbeiderblad hadde i august annonsen under «Personlig»: «Ektemann søker hjertegod venninne fra venstresiden. Ca. 70 år.»

Det er mulig ektemannens kone har dreid litt vel mye mot høyre.

Sykkylvsbladet meldte i oktober at «Det var tre søkjarar til fastlegestillinga som Sykkylven kommune har lyst ut, tre menn og ei kvinne.» At kvinnen i det hele tatt ble nevnt – i tillegg til de tre søkerne – er i overkant av hva hun kunne forvente.

Aftenposten presenterte i september den årlige ­undersøkelsen om nordmenns inntrykk av store bedrifter, utført av Ipsos MMI. Blant annet het det:

«Det er flere kvinner som liker Ikea enn menn».

Men at Ikea står høyere i kurs enn menn i kvinners øyne, er da ingen nyhet.

Feministprisen går i år soleklart til bilaget som i september skrev at det var en intern kamp om å vinne KrFs ene, sikre plass i bystyret i Oslo. Den stod «mellom kristendemokraten og ideologisk orienterte Lunde, og ­Minos, datter av pinsehøvdingen Emanuel Minos».

Bilaget har rett. Det eneste du trenger å vite om en kvinnelig KrF-politiker som står på plassen bak en ideologisk orientert mann, er hvem faren hennes er.

Bilagets Lasse

Det var i august 100 år siden Agnar Mykle ble født. Sexskildringene i Sangen om den røde rubin og i Lasso rundt fru Luna er så viden kjent at også bilagets kulturredaktør Alf Kjetil Walgermo måtte skrive en lengre analyse.

Walgermo skrev om «Lasse rundt fru Luna». Dette er et hakk mer dristig enn «Lasse går i ringen», det mest pirrende som var lov på kristne leire for noen år siden.

Bilagets erotikk

Intervjuet like ved siden av oss på bilagets sisteside var en mandag i høst med Anders Gievær som sammenlignet Aune Sands bok Jordbærmus og Jens Bjørneboes Uten en tråd:

«Jeg må understreke at jeg bare har lest Jordbærmus stykkevis og delt i en sånn Burroghs-­aktig cut-up-stil. Akkurat som jeg gjorde med Uten en tråd i sin tid. Men lik­hetene slår meg. Som Sand skrev Bjørneboe om sex med metaforer. Selv om hans meta­forer nok var litt mer konsekvente. Sand blander metaforene litt mer, som når han skriver at røtter frigjør seg og flagrer.»

Bilaget har lovet å følge opp Gieværs erotikk-kurs i Burroghs-aktig cut-cup-stil 
senere. Hold ut, dere som ikke kan holde dere.

Stjeler for å ære

Norge IDAG, eller Israel IGÅR, kopierte en sak fra Dagen og trykte den over to sider, bortsett fra at de fjernet navnet på journalistene. Norge IDAGs svar på kritikken – på lederplass – var en leksjon i medieetikk. Vi gir ordet til yppersteredaktør Finn Jarle Sæle: «Vi krediterte dem faktisk og gav dem ære for en sak. Det var hele faksimilens hensikt … Vi trodde vi gjorde ære på avisen».

Sæle skal muligens ha planer om å stjele 10 millioner av Stein Erik Hagen. Poenget vil være å ære Hagen for hans hederlig tjente pengebinge.

Juss- og etikkekspert Sæle er ikke bare forhenværende gravemaskineier. Han er også teolog.

Bønnens tid

Visjon Norge en søndag kveld i høst: «Og så tar vi noen bønnebegjær… I Drammen er det en mann som ber om forbønn. Han skal ha bilen på EU-kontroll i morgen …»

Vi håper mannen rapporterer til oss om hvordan det gikk.

Årets tragedie

Dagens Næringsliv meldte i oktober, etter at statsbudsjett var kommet: «Regjeringen øker skattetrykket på inntekter over to millioner. Eiendomsmegler Nils O. Nordvik synes det er helt tragisk.»

Et stort flertall av syrere som har flyktet etter IS sine herjinger i Mosul svarer i en meningsmåling at de er enige: Verre tragedie skjedde ikke i 2015.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter