Kultur

Her er årets beste ­filmer

Vårt Land kårer de beste kino­filmene i 2015.

Bilde 1 av 13

Fra jihadister i Mali til Amy Winehouse: Her er de beste filmene i året som gikk.


###

10. Vivianes kamp

Israelsk drama

Det israelske søskenparet Ronit og Shlomi Elkabetz tar for seg et brennbart tema i denne spillefilmen: Kvinners kamp for å få skilsmisse i det jødisk-ortodokse rettssystemet. Ronit Elkabetz spiller Viviane, som har angret halve livet på giftemålet hun gjorde som ung. Fremstillingen av de mange rundene i prosessen er både nøktern og gripende.

Filmen gikk blant annet under arabiske filmdager, les kommentar her.


###

9. Amy

Britisk dokumentar

Gjennom unike opptak følger dokumentaren om Amy Winehouse den talentfulle­ artisten fra den spede, musikalske begynnelsen, via rampelyset og rett i undergangen. Filmskaper Asif Kapadi løfter fram den unge jenta med den utrolige stemmen, og tegner et hjerteskjærende portrett som viser hvordan Amy Winehouse slet med både spiseforstyrrelser og narkotikamisbruk, uten at noen tok ansvar for å hjelpe henne. Det mest uhyggelige ved Amy er at det plutselig går opp for deg at vi alle satt og så på mens hun døde, slik vår anmelder skrev.


###

8. Louder Than Bombs

Norsk drama

Joachim Trier har fått for lite uttelling for sitt mangefasetterte ­relasjonsdrama her i Norge. Fire synsvinkler flettes sammen til ei rik fortelling med briljante skuespillere i rollene: Gabriel Byrne er læreren Gene, som har et vanskelig forhold til den yngste sønnen sin, tenåringen Conrad (Devin Druid). Eldstesønnen Jonah (Jesse Eisenberg) er professor i sosiologi, fersk småbarnsfar og ute av likevekt. Også Isabelle Huppert, som spiller den avdøde moren, bidrar sterkt til å løfte Triers dyptloddende fortelling til et modent, poetisk og perspektivrikt kunstverk.

– Suverent familiedrama, mente vår anmelder.


Filmen En natt i Berlin viser oss eit energisk møte mellom spanske Victoria (Laia Costa) og gjengen til tyske Sonne (Frederick Lau, t.v.). Eit imponerande filmprosjekt, meiner vår meldar.

7. En natt i Berlin

Tysk drama

I ett eneste suverent klipp, fotografert av nordmannen Sturla Brandth Grøvlen, utspiller denne fascinerende filmen seg. Den tyske regissøren Sebastian Schipper forteller historien om den unge spanske kvinnen Victoria (Laia Costa), som har flyttet til Berlin på jakt etter lykken. Etter at hun møter den kjekke og munnrappe Sonne (Frederick Lau), blir hun raskt dratt inn i dramatiske hendelser hun neppe hadde fortstilt seg på forhånd. Filmen lykkes svært godt med å skape økende­ spenning uten å banalisere. Den tar det moderne Europa på pulsen i en både medrivende og kunstnerisk form.

LES MER: Briljant om Berlin.


###

6. Innsiden ut

Amerikansk animasjon

Regi: Pete Docter og Ronnie Del Carmen

I Pixars nyeste animasjonsfilm kryper vi inn i hodet på 11-åringen Riley og møter følelsene Glede, Sorg, Sinne, Frykt og Avsky. Innsiden ut er ikke bare en spennende og morsom fortelling, men innbyr også til refleksjon rundt hvordan følelsene dine forandrer seg gjennom livet, om hvilke minner vi tar vare på og hvilke som forsvinner ut i glemselen.

LES MER: Lykken er lysegul


###

5. 45 år

Britisk drama

Regi: Andrew Haigh

Charlotte Rampling og Tom Courtenay glitrer i rollene som Kate og Geoff i det stille relasjonsdramaet 45 år. Én uke før ekteparet skal feire et livslangt ekteskap, kommer brevet om at Geoffs første kjærlighet er funnet i isen i Sveits, der hun omkom for over 50 år siden. Det solide ekteskapet begynner å slå sprekker, og paret vet ikke lenger om de har noe å feire. 45 år stiller spørsmål om hvilke fortellinger vi skjuler for hverandre, og hvilke­ konsekvenser det kan få dersom du velger å være åpen om dem.

LES OGSÅ: Vi møtte Haigh i Hollywood


4. Mandariner

Estisk/georgisk drama

Denne vesle perlen er en av de sterkeste antikrigsfilmene i år. Handlingen er lagt til begynnelsen av 1990-tallet. I den georgiske Kaukasus-provinsen Abkhasia­ kjemper abkhaserne og russerne for å frigjøre seg fra Georgia. I denne provinsen har det bodd en del estlendere, som nå har flyktet. Bare den gamle mannen Ivo (Lembit Ulfsak) og naboen Margus (Elmo Nüganen), som eier en mandarinplantasje, er igjen. Når Ivo og Margus forbarmer seg over to skadde soldater – en fra hver side i konflikten – må Ivo bruke alt han har av indre menneskelig styrke for å hindre dem i å drepe hverandre.


Den lille nomadefamilien i teltåpningen preges av en århundrelang ro og en vidunderlig gjensidig respekt. Men hva har de å stille opp med når inntrengerne kommer?

3. Timbuktu

Fransk/mauritansk drama

Med slående vakre ørkenbilder som bakgrunn, fortelles det en både dramatisk og samfunnsaktuell historie i denne filmen. Byen Timbuktu i Mali er blitt overtatt av ­jihadister, som innfører stadig strengere regler for den i utgangspunktet harmoniske befolkningen. Musikk er ikke tillatt. Kvinner må ha hansker på seg for ikke å vise fram hud. Filmen viser hykleriet til de ­religiøse ­fanatikerne på en svært avslørende­ og faktisk­ også lattervekkende måte, for selv følger de på ingen måte alle reglene de trer nedover andre. Vi følger skjebnen til en mann som under det økende presset kommer til å utføre en alvorlig udåd. Filmen er både trist, tankevekkende og troverdig.

– Forunderlig at det går an å lage en rolig film om noe så brutalt, skrev vår anmelder.


Ungdommen Roma (Sergej Pokhodaev) fortviler over nettet som snører seg saman i den russiske regissøren Aleksej Zvjagintsevs nye film. er ein av dei mest interessante filmane som kjem på kino no i vinter, og ein svært sterk kandidat til Oscar-statuetten for beste utanlandske film, meiner kulturredaktør Alf Kjetil Walgermo.

2. Leviatan

Russisk drama

Denne russiske filmen er en eksepsjonell kombinasjon av bibelsk symbolisme, klassisk filosofi og statsteori – som thriller. Med paralleller til Jobs bok, forteller den om bilmekanikeren Kolja (Aleksej Serebrjakov), som bor i et enkelt hus med vakker utsikt ut mot havet. Denne tomten­ ønsker den korrupte borgermesteren (Roman Madianov) å slå kloa i, og Kolja engasjererer en gammel advokat-venn til å ta kampen opp mot systemet. Denne kampen skal vise seg svært vanskelig å vinne. Med nydelig foto, godt skuespill og både samfunnsaktuell og eksistensiell tematikk, er dette en av årets aller beste filmer.

LES MER: – Skremmende kamp mot systemet


###

1. Far from Men

Fransk drama/western

Den franske Andreaspris-vinneren Far from Men viser oss to mennesker som ser hverandre på tvers av kultur, religion og forutsetninger. Regissøren og manusforfatteren David Oelhoffen har tatt utgangspunkt i Albert Camus' novelle­ «Gjesten» og lodder dypt uten å gjøre filmen tung. Det engasjerende western-dramaet med Viggo Mortensen i hovedrollen handler om å ta ansvar for sitt medmenneske selv der en må risikere sitt eget liv. Filmen viser oss at det alltid er mulig å velge Den andre, uavhengig av sider i en konflikt. Historien er som skapt for religionsdialog, og filmen framstår som både historisk, tidløs og samfunnsaktuell.

LES MER: Eksistensiell Roadmovie


Av Alf Kjetil Walgermo og Ane Bamle Tjellaug

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo er journalist og litteraturkritikar i Vårt Land. Han er tidlegare kulturredaktør i avisa. Walgermo er også forfattar.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur