Nyheter

Hugin og Munins årsoppgjør 2

Ravnene fortsetter ufortrødent sin gjennomgang av 2015, slik året egentlig var.

Mistet du første del av kavalkaden? Den finner du her!

Skyr ikke konflikter

Aftenposten meldte onsdag 18. mars at Lars Rise fylte 60 år. Etter to perioder på Stortinget for KrF fra 1997 skal han ha «fortsatt sitt engasjement for internasjonale konflikter».

Rise skygger sjelden unna. Men vi synes likevel ikke det er fint å skrive slikt i en fødselsdagsomtale.

Hver pasient sin seng

Østfoldingene har fått et nytt, stort og flott sykehus på det kjente og meget sentrale stedet Kalnes. Halden Arbeiderblad meldte i en stor overskrift flere måneder før den offisielle åpningen:

«Alle får enkeltseng når det nye sykehuset åpner.»

Den offentlige rausheten kjenner ingen grenser.

LES MER: Årets beste filmer

Kort om visittkort

I etterpåklokskapens kranke lys måtte ravnene i april erkjenne at de var lovlig seint ute med å omtale «Endring i oppsett av visittkort for Bærum kommune pr. 25. mars 2009», inntatt i kommunes profilhåndbok og tilgjengelig for alle på kommunens nettside. Uansett, her er den korte og meget gode manualen for hvordan man skal lage et enkelt lite kort med de mest nødvendige opplysninger:

«Tekstlinje (2) under logotekst blir som før, (benyttes bare en eller begge), alt etter de enkelte tjenestesteders behov.

Venstre adressefelt skal bestå av følgende opplysninger:

Linje 1 Alt.: 1

- Ordet Besøksadresse: med kolon i kursiv. Kan sløyfes dersom det er behov for flere linjer til adresseinfo.

Linje 1 Alt.: 2 - Gårdsnavn eller veinavn for besøksadresse

Linje 2 besøksadresse fortsetter eller poststed uten postnummer

Linje 3 poststed uten postnummer eller tjenestested telefon (sentralbord)

Linje 4 tjenestested telefon eller direkte innvalg

Linje 5 telefonnummer etter ønske (mobil eller privat)

Høyre adressefelt skal nå bestå av følgende opplysninger:

Linje 1 ordet Postadresse: i kursiv med kolon

Linje 2 1304 Sandvika

Linje 3 tjenestested faks (hvis telefaks ikke brukes skal plassen stå åpen)

Linje 4 e-post adresse, første del

Linje 5 e-post adresse, andre del – innrykket

Det er dermed ikke plass til kommunens web-adresse, men denne kan settes inn i høyre adressefelt, linje 3 dersom den ikke benyttes til telefonnummer.»

– Bærum er hjemkommunen til den effektivitets- og moderniseringsorienterte kommunalminister Jan Tore Sanner. Dessverre vet vi ikke om han har fulgt vårt gode råd og svingt innom rådhuset i Sandvika og fått en innføring i hvordan viktige arbeidsoppgaver kan løses på en enklest mulig måte.

LES OGSÅ: Her er nyhetsåret 2015

Sprit til nytte

Taxfree-salg ble engang forsvart med at det var det eneste lille pustehullet av frihet et hardt kuet folk fra avgiftstrykkets ufattelige trelldom kunne nyte. Dermed var siste ord sagt og enhver motstander av ordningen plassert som den landssviker han vitterlig var.

Men tidene forandrer seg. Helsetalsmenn i Arbeiderpartiet avslørte i april at de var for å skrote ordningen. Men partiets samferdselspolitikere Sverre Myrli og Kjell-Idar Juvik forsvarte ordningen med at Avinor får viktige milliardoverskudd som «i dag går til å drifte ulønnsomme flyplasser».

Her i reiret er vi klare på at taxfree må bestå. Men det er enda viktigere ting å bruke overskuddet til enn å drive Sandane flyplass, som bygging av veier. Derfor foreslår vi at bomstasjonene gjøres om til taxfree-utsalg. På de største stasjonene kan bilførerne ta med seg vin og sprit under utkjøringen fra stasjonen. Det finnes sikkert flere kornåkrer som kan gjøres om til parkeringsplass for utlevering av avgiftsfrihetens spritflasker.

På de mindre kan kundene få kvittering for utlevering på nærmeste pol.

Så det svir

Helge Lunds karriere som toppleder på de britiske øyer ble noe kortere enn Ole Gunnar Solskjærs. Da Lunds ferske selskap ble kjøpt av Shell, sa han i vår takk for seg. NRKs mann på øyene, Espen Aas, hadde et vemodig innslag i Dagsrevyen. Han fortalte at Lund ville få et beløp med på veien. Han forklarte at «Lund får til salt i såret».

Aas oppga deretter summen 400 millioner kroner. Dersom alt ble brukt til salt i såret, bli det en sur svie for Lund å gå av. Vi håper han også brukte de siste kronene til salve og plaster.

Hardføre sogninger

Bilaget meldte i april om folkekirkens veldige stilling i trivselsfylket Sogn og Fjordane. I en tabell fremgikk det at i Sogn og Fjordane skjer 102,4 prosent av gravferdene på kirkegårder. Vi fikk en vennlig henstilling om å utrede om det ligger stygge skikker bak slike tall.

Nei, da. Poenget er enkelt: Trivselen i Sogn og Fjordane er så stor at folket blir langt mer hardført enn andre folkeslag. Så slitesterke blir sogningene og fjordingene at de sterkeste av dem må begraves to ganger. Dessuten kommer folk langveis fra for å vente på oppstandelsens morgen i et så flott fylke.

Til himmels

Nettavisen meldte, med Norsk Telegrambyrå som kilde, om en aprilmåling som sendte «KrF rett til himmels›.

KrF fikk en fremgang på 1,2 prosent og endte på 7,1. Vi var nærmere himmelen enn vi trodde.

Mobilnytt

VG brukte bare tre journalister og ni av ti spalter fra Høyres landsmøte i slutten av årets fjerde måned på å fortelle om «Ernas mobiltriks». Den meget grundige artikkelen dokumenterte at statsministeren under en fotballkamp bare fem måneder tidligere, plasserte mobiltelefonen «innenfor kjolen ved sitt venstre bryst når samtalen er over».

Når først VG tok sitt samfunnsansvar så alvorlig, hvorfor undersøkte ikke avisen hvorfor telefonen ikke ble plassert ved statsministernes høyre bryst?

Mer mobilnytt

En av VGs tre journalister bak den viktige Erna-avsløringen, Camilla Brække, skrev i en tankevekkende artikkel med overskriften «BH-bekjennelser fra en kvinne» at hun selv og mange med henne ofte har benyttet seg av mobiltrikset: «Det var en sann glede da VG lørdag kunne avsløre den deilige nyheten om at Erna Solberg er en del av denne klubben», skrev Brække nøkternt om artikkelen hun var medforfatter av.

Etter ravnenes oppfatning er reportasjen om Ernas ekte og trygge basestasjon for mobilen mye viktigere enn Aftenpostens omfattende avsløringer av falske mobilbasestasjoner i Oslo.

Der andre prisutdelere svikter, stiller reiret opp: VG får årets pris for viktigste mobilnyhet: En BH med ekstralomme for mobiltelefon.

LES MER: Vi har kåret årets minste profet

Skattens forfølgelse

Formannen i Orkdal Travklubb karakteriserte midt på 1980-tallet regjeringens forslag om å øke statsavgiften på travspill til 29 prosent på denne måten: «Et kvelertak på travsporten. Ja, jeg sammenlikner forslaget med jødeforfølgelsene under krigen.»

Grunnen til at vi kom historien i hu, er at Carl I. Hagen i Dagens Næringsliv en onsdag i mai sammenlignet Oslo Arbeiderpartis forslag om eiendomsskatt med forfølgelsen av de koptiske kristne i Egypt. Hagen hevdet seinere overfor bilaget at han ville illustrere et poeng, men at det kom «på trykk ved en misforståelse».

Det er uklart for oss hvorfor Hagens poeng var så godt at det kom på trykk ved en misforståelse. Men dersom kopterne og jødene kjempet mot den samme forfølgelsen som skattebetalerne i Oslo og travkuskene i Orkdal, kunne de ikke bare meldt seg inn i Frp?

Vi er enige med Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvvar. Det er ikke Frp som er et lite tulleparti.

LES OGSÅ: Her er nyhetsåret 2015

Per, du ber

Frps nestleder Per Sandberg er «ingen bråkmaker», uttalte partileder Siv Jensen til Dagbladet noen dager før partiets landsmøte. Da Sandberg selv talte på Jessheim 1. mai sa han: «Jeg bare åpner med å si at jeg gjerne vil ha et dementi i dag, for i Dagbladet i går gikk min fantastiske partileder Siv Jensen ut og påsto at jeg ikke var en bråkmaker. Det vil jeg dementere med en gang.» Han lovet at «det blir utrolig mye støy framover».

Også bilaget intervjuet og siterte ham på noen ord vi her i reiret ikke tar i vår nebb. Han uttalte at noen ganger blir han så «f........» at han ikke kan si noe offentlig, «da ber jeg i stedet».

Etter å ha fulgt ekstra godt med på hva Sandberg har sagt og gjort fra mai og ut året, tror vi han ikke har hatt tid til å be så mye mer enn før.

Kaos i listene

Bilaget har skrevet mye om en katolsk kirke som har saumfart telefonkatalogen på jakt etter medlemmer. Aftenposten meldte for sin del at «Politiet har avhørt 14 personer i saken om medlemsjuks i den kaotiske kirken i Norge.»

Så skulle det meste være sagt.

Ukjent i KrF

Bladet VGs nettutgave meldte før valget at KrFs førstekandidat i Bergen mener at «Sex er det beste som finnes». Her er han helt på linje med VGs forsidesnekkere. VG skrev om Dag Inge Ulstein, sexolog, familierådgiver og popsanger: «At han er en uvanlig KrF-er er lett å forstå når han argumenterer for sin hjertesak: styrking av familievernkontorene og at ventetiden for familierådgivning kraftig reduseres. – Familievernet er viktig for meg.»

En mer uvanlig KrF-er er det ikke mulig å finne.

Festlig allsang

«Synd med oss-koret» var ikke med i en 17. mai-gudstjenesten i Vadsø. På salmeseddelen for gudstjenesten ble det opplyst: «Ja vi elsker sammen med mannskoret».

LES MER: Vi har kåret årets minste profet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter