Nyheter

Ingen julekort i år

Tanzanias nye president tar grep for å redusere oppblåst byråkrati, stanse korrupsjon og kutte utgifter. Dermed blir det ingen julekort fra departementene i år.

President John Pombe Joseph Magufuli har knapt sittet med makten i seks uker, men 56-åringen er allerede i gang med storrengjøring i statsadministrasjonen.

For riktig å demonstrere at han vil feie ut vanstyret, avlyste Magufuli den tradisjonelt storslåtte feiringen av uavhengighetsdagen 9. desember.

Tok feiekost i egen hånd.

I stedet for kostbare opptog og militærparader, gikk presidenten selv ut i gatene med feiekost for å starte oppryddingen utenfor presidentpalasset i Dar es Salaam.

– Det ville være skammelig å bruke så mye penger på en feiring, når folket vårt dør av kolera, sa presidenten.

LES OGSÅ: Slik skal Indias landsbygd få lys

Legger seg på mer ydmyk stil.

Dermed ser Magufuli ut til å legge seg på en noe mer ydmyk stil enn mange andre statsledere i regionen. Den tidligere læreren vet åpenbart hva som skal til for å fange oppmerksomheten, og går ikke av veien for symbolhandlinger:

• Noe av det første han gjorde som president var å beordre departementene til ikke å bruke statens penger på å trykke julekort i år.

• Samtidig fikk byråkratene og politikerne beskjed om å kutte kraftig ned på utenlandsreiser neste år, og reise på økonomiklasse.

• Offentlige institusjoner har fått beskjed om å kutte ned på dyre møtelokaler og unødvendig servering, og heller bruke pengene på viktigere saker.

LES OGSÅ: Har gjort minst klimaskade – må betale høyest pris

Vekst, men ujevn fordeling.

Opprydding er nødvendig i det østafrikanske landet med rundt 50 millioner innbyggere. Tanzania har riktig nok hatt god økonomisk vekst, og den nasjonale fattigdomsstatistikken viser en nedgang på rundt 17 prosent fra 2007 til 2013, men mange opplever likevel at de har tatt liten del i veksten.

Regjeringspartiet Chama Cha Mapinduzi (CCM) har sittet med makten i et halvt århundre, og har utviklet en stygg kultur med maktmisbruk og grådighet. På Transparency Internationals korrupsjonsindeks ligger Tanzania nede på 119. plass av 175 land.

Etter en rekke skandaler måtte CCM før valget i oktober prøve å komme opp med et nytt image, og valget som toppkandidat falt på den hardtarbeidende statsråden John Magufuli.

LES OGSÅ: På dette kontinentet forsvant middelklassen

Fikk tilnavnet Bulldoseren.

Som minister fikk John Magufuli tilnavnet tingatinga, bulldoseren, altså en mann som kan gå nokså tungt fram for å få ting gjort. Men Magufuli har ingen sterk partibase, og ble ansett som en kompromisskandidat som angivelig ville være mulig å styre for maktapparatet.

Nå spørs det om de kan ha forregnet seg. Magufuli har i alle fall skrudd opp forventningene om å rydde opp i korrupsjon og vanstyre de første ukene ved makten.

Valget i oktober ble det jevneste siden uavhengigheten fra Storbritannia for 54 år siden. Tidligere statsminister Edward Lowassa (62) hoppet av fra CCM før valget, etter å ha anklaget partifeller for «diktatorambisjoner». I valget truet han og partiet Chadema, sammen men en koalisjon av tre andre partier, CCMs mangeårige maktdominans, uten å nå helt fram.

Følg oss på Facebook og Twitter!Gasseventyr med Statoil på laget.

Tanzania har gode muligheter til å fortsette sin økonomiske vekst. Landet har store, nyoppdagede gassreserver, der norske Statoil som en stor aktør planlegger en av sine største utenlandssatsinger.

Tidligere i år har Statoil gjort flere gassfunn utenfor kysten av Tanzania, blant annet i den løfterike Mdalasini-1-brønnen, som Statoil eier 100 prosent.

President Magufuli lover at han skal bruke disse og andre inntekter effektivt og til folkets beste. Han har nettopp fått på plass regjeringen som skal styre landet framover, og sparer også der: Den er redusert til 19 statsråder, fra 30 ministere under tidligere president Jakaya Kikwete.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter