Nyheter

Kristne adventskalendre

Var de hellige tre konger egentlig konger? Og var de særlig hellige? En ny adventsserie skal rydde opp i julefortellingen.

– Det er vårt slør av idyll som hindrer oss i å se hvordan den første julefortellingen egentlig skjedde. For er dette egentlig en idyll? spør Bjørn Hinderaker.

Det er ikke alle deler av julefortellingen som blir gjenfortalt slik Bibelen skriver at det opprinnelig skjedde. Det står for eksempel ikke noe i Bibelen om at «de hellige tre konger» var tre personer, og lite tyder på at de var særlig hellige. I den nye adventserien «Skeptikerens guide til julen» fra Damaris Norge og Snakkomtro.no skal høgskolelektor Bjørn Hinderaker ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen rydde opp i julefortellingene.

– Okkupasjon av stormakten romerriket, som bruker folkets skattepenger for å drive eget militær. Den korrupte og maktsyke kong Herodes som gjør alt for å sikre makten sin, til og med slå ihjel barn.

Idyll er kanskje ikke det rette ordet.

– Og midt i julefortellingen: en ung jente som blir gravid utenfor ekteskapet, og må flykte med familien. Kanskje det ikke er idyll som er det rette ordet, sier Bjørn Hinderaker.

Video-adventskalender

Om det ikke holder med adventskalenderen fra Snakkomtro.no og Damaris, har Teolog-fellesskapet «For oss» i samarbeid med Preik.tv også laget en video-adventskalender. Du kan følge den her, og se en av adventsandaktene her:

Forfatter-kalender

Den norske kirke tilbyr også på sin side et kort tekststykke hver dag i adventstiden, forfattet av noen av Norges mest kjente forfattere. Blant annet vinner av Nordisk råds litteraturpris Jon Fosse, Kari Bremnes og Mona Høving.

«Vi ønsker å løfte frem juleevangeliet, det skrevne ordet, og julens budskap gjennom å la forfattere ta utgangspunkt i teksten og skrive sine egne versjoner, refleksjoner, tanker og assosiasjoner.» skriver Den norske kirke på sine nettsider.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter