Nyheter

Forbyr Jehovas vitners nettsted

Ekstremistisk innhold skal være grunnen til at Russland har blokkert Jehovas vitners offisielle nettsted.

I sommer stengte Russland den offisielle nettsiden til Jehovas vitner i landet (jw.org. Årsaken er at den hevdes å være ekstremistisk av russiske myndigheter. Dette opplyser Jehovas vitners nettside.

«Vi håper at regjeringen i Russland vil sikre at domstolene avslutter misbruket på ekstremismeloven som begrenser religionsfriheten», sier pressetalsmann Dag-Erik Kristoffersen fra Jehovas vitner i Skandinavia.

Videre sier han at de ser frem til en positiv dialog med representanter fra den russiske regjeringen.

LES OGSÅ: Islamkritiker bøyer seg mot Mekka hver dag

Strammet inn ekstremismelov

Fra 2012 og til nå har Russland blant annet strammet inn overfor frivillige organisasjoner og på demonstrasjonsfriheten, samt skjerpet loven om ekstremisme.

– I tilfelle med nettstedet til Jehovas vitner er det nok ekstremismeloven som er blitt brukt mot dem, sier Geir Flikke, førsteamanuensis på institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, til Vårt land.

Han mener det er naturlig å tro at det Russland oppfatter som ekstremistisk, er at Jehovas vitner sprer en annen religion enn ortodoks kristendom.

– Men det er noe ullent over dette. Vanligvis forbinder vi ekstremisme med vold, og det kan være grunnlovsstridig i mange land. Men at det som går inn under organisasjons- og ytringsfrihet er ekstremisme, er spesielt, sier Flikke.

LES OGSÅ: «Lite engasjerende om troende fanatikere»

Alternative begrensninger

I juni 2014 fastslo Den europeiske menneskerettighetsdomstolen at Jehovas vitner har rett til å drive møtevirksomhet.

– Men siden Jehovas vitner har forsamlingsfrihet, prøver russiske myndigheter å begrense informasjonsfriheten deres i stedet. Det er alvorlig, sier Flikke.

Ifølge Lev Levinson, juridisk sakkyndig fra Institutt for menneskerettigheter i Moskva, startet konflikten allerede i 2013. Da ble Jehovas vitners russiske nettsted erklært ekstremistisk. Våren 2014 ble saken anket fordi en representant for riksadvokaten for Den russiske føderasjon ønsket å omgjøre avgjørelsen fra domstolen.

I desember i 2014 ble nettstedet igjen erklært ekstremistisk av høyesterett, selv om retten bekreftet at nettstedet ikke lenger inneholdt religiøst materiale som var forbudt av russiske myndigheter.

Ifølge The Moscow Times er det blant annet en bok med tittelen «Save Yourself in God's Love» og «Let the Spirit of God Influence You, Not the Spirit of the World» som hevdes å være ekstremistiske. Bøkene menes å provosere fram hat mot andre religioner.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bekymret

Tom Frisvold, informasjonsansvarlig for Jehovas vitner i Norge er bekymret for utviklingen de nå ser i Russland.

– Vi er redde for at det som skjer med oss, vil få konsekvenser for andre, og vi er bekymret for respekten mot oss og religionsfriheten generelt, sier han til Vårt land.

Norske myndigheter er informert om saken.

– Det siste som har skjedd nå, er at vi har fått oppmerksomhet fra russiske myndigheter. De har gitt oss tilbakemelding på at de har mottatt bekymringene, og at de er kjent med problemstillingen. Noe mer vet vi ikke, sier Frisvold.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter