Nyheter

Har nytt håp om å bli

Lokalpolitikere i H og V vil ta opp Gisele Gatetes sak med sentrale politikere. Selv har hun nytt håp om å få jobb i Norge og slippe å bli sendt til Rwanda.

«Jeg studerte master på BI sammen med gode Gisele Gatete. Nå står hun i fare for å bli kastet ut av landet, dersom hun ikke får seg en relevant jobb. Bare fordi hun var ærlig. Det begynner å haste».

Dette skrev Daniel Joachim Kleiven på sin Facebook-side i går. Han oppfordret til å rope ut om jobber eller noen som kan tenkes å ville ansette henne.

Studievennen la til at Gatete har en fleksibel utdanning og karakteren A på masteroppgaven, og at hun vil bidra til å løfte det sosiale arbeidsmiljøet på enhver arbeidsplass.

LES MER: Angrer på at hun sa hvem hun er

Bystyrepolitikere

Etter dette la nyvalgt bystyrerepresentant for Høyre i Skien, Halvor Berg-Hanssen, ut Vårt Lands artikkel om Gatete fra 20. juni.

«Jeg kjenner ikke saken, og har ikke fasiten. Vi ønsker at alle som kommer til Norge skal settes i stand til å bli bidragsytere i samfunnet. Dersom innholdet i artikkelen er rett, er det trist at vi ikke kan la nåde gå for rett», skriver Berg-Hanssen.

En annen bystyrepolitiker i Skien, Signy Gjærum (V), synes at det virker fullstendig meningsløst å utvise Gatete for godt fra Norge.

«Vi må lage rom i lovverket som åpner for tilfeller som dette», kommenterer hun på Berg-Hanssens post.

Gjærum ønsker å få mer informasjon om saken for å ta den videre til Venstres sentrale politikere.

– De sitter tett på disse vanskelige avgjørelsene. Jeg vil be om deres vurdering og hva de har gjort eller kan gjør for å unngå slike utslag av lovgivning og regelverk for framtida, skriver hun i en tekstmelding.

LES KOMMENTAR: Varer ærlighet lengst?

Alltid redd

Gisele Gatete er fortsatt i Norge, men går med konstant frykt for å bli hentet av politiet og sendt ut av landet.

– Jeg går og ser bak meg og er redd hele tiden. Det er en forferdelig situasjon å være i, sier hun.

Utlendingsdirektoratet utviste henne og ga varig innreiseforbud i 2012, og Utlendingsnemnda godkjente avgjørelsen. Begrunnelsen var at Gatete oppga feil navn og alder da hun søkte om opphold i Norge i 2001. Gatete mener at hun var nødt til å flykte med falsk identitet. Faren hennes var en kjent tutsi-politiker i Rwanda. Datteren opplevde at hun ble truet av medlemmer av hutumilitsen Interhamwe da hun bodde i Nederland med riktig navn før hun flyktet videre til Norge.

– Jeg fikk litt håp og ble litt glad da jeg så hva politikeren fra Høyre skrev, sier Gatete.

Hun understreker at syriske flyktninger nå trenger mer hjelp enn hun gjør, men at hun ville bli kjempeglad om hun fikk bli.

– Det er oppmuntrende at det finnes personer som kanskje ikke ser det slik at jeg bare har prøvd å utnytte systemet, men at jeg vil gjøre en positiv innsats for samfunnet. Jeg har norske venner og det er her livet mitt er.

LES MER: – Bør alltid fortelle sannheten, sier Erna Solberg (H)

Som Amelie

Studievennen Kleiven sier at fordi han har et bra kontaktnettverk, ville han se om det var mulig å få Gatete i kontakt med personer som kan gi henne en jobb.

– Hun er en kjemperessurs og en livat og dyktig jente, sier Kleiven.

– Hvordan er mulighetene for å få jobb for en nyutdannet siviløkonom?

– For etnisk norske siviløkonomer som meg, er det veldig lett. BI har reklamert med at ni av ti av studentene har jobb før studiene er slutt.

Kleiven sier at han ikke vet hva som skal til politisk for å endre utfallet i Gatetes sak.

– Det er en mer krevende prosess. Hvis hun får en jobb, er saken løst, sier han.

En venn tipset om jobb som regnskapsfører for Norsk Luthersk Misjonssamband i Elfenbenskysten. Men det er ikke nok at arbeidsgiveren er norsk. Gatete må få en fast jobb i Norge hvis hun skal få bli på reglene som kalles Lex Amelie etter Maria Amelies sak. Hun ble utvist men fikk bli fordi hun fikk jobb i Teknisk Ukeblad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter