Nyheter

– Mange tror det ikke nytter å jobbe for miljø

Det tror Miljøpartiets Marte Rostvåg Ulltveit-Moe handler om at miljøseirene oftest er usynlige.

Hun er ikke i tvil om hvorfor hun har engasjert seg i politikken?

– Jeg tror kommuner over hele verden kan bidra til å skape bedre lokalmiljøer, som samtidig slipper ut mindre klimagasser.

Hvorfor bør ditt parti ha makten lokalt hos deg?

– MDG Kristiansand jobber for en mer menneskevennlig by. Det vil si at folk har forrang fremfor biler, natur er viktigere enn asfalt, og at kommunen ­legger til rette for kreativitet, nyskapning, samarbeid, ­deling og fellesskap.

Hva gjør ditt parti bedre enn andre?

– Vi setter alltid miljøhensyn først.

Og dårligere enn andre?

– Vi er et ungt parti med mange uerfarne kandidater.

Din viktigste verdikamp lokalt?

– Klimakamp er verdikamp: Vi i den rike delen av verden har sluppet ut altfor mye klimagasser, og klimaendringene rammer de fattigste hardest. Derfor jobber MDG for en klimavennlig by, hvor vi skal gå og sykle, forbruke mindre og leve mer. Heldigvis har klima­politikk mange positive ringvirkninger også for oss i Norge. For eksempel vil mer sykling gi bedre folkehelse.

Bør det være skolegudstjeneste før jul i ­kommunen din?

– Skolegudstjeneste som ledd i trosopplæring: Nei. Men MDG jobber for at elever og lærere skal komme seg mer ut av klasserommet. Da er det fint å besøke både kirker, moskeer, tinghus, rådhus, bedrifter og bondegårder.

Er det en god ide å la alle nye kirkebygg bli ­flerreligiøse?

– Ja.

Kan det være greit å stenge utestedene en time tidligere?

– Jeg tror skjenkepolitikken i Kristiansand fungerer greit i dag, men jeg er åpen for gode argumenter for å stramme inn.

Vil du selv gi flyktninger et hjem i ditt hus?

– Ja.

LES MER: Mener MDG har et «luksusproblem»

Rikspolitisk favoritt — uansett partifarge?

– Alfred Bjørlo, ordfører for Venstre i Eid kommune i Sogn og Fjordane. Alfred har jobbet systematisk for at Eid og KLP (Kommunal Landspensjonskasse) skulle trekke pengene sine ut av olje- og gassindustrien. Eid er kanskje ikke noe sentrum i rikspolitikken, men takket være denne Venstreordføreren har de satt i gang et uttrekk av offentlige penger fra fossilselskapene. Dette har internasjonal betydning.

Hvilken profil ville du spist reker med?

– Linda Eide i NRK. Jeg digger TV-serien «Norsk ­Attraksjon», og vil foreslå oppfølgeren «Usynlige ­Attraksjoner». Mange tror det ikke nytter å jobbe for miljøvern. Det tror jeg skyldes at miljøseirene oftest er usynlige. Man kan ikke se hullet i ozonlaget som er i ferd med å bli reparert, sur nedbør som ikke lenger faller over Sørlandet, eller giftlageret som ikke ble bygget på Dovrefjell. Jeg tror Linda kunne laget noen skikkelig bra TV-programmer om miljøseirene som har blitt vunnet av forutseende mennesker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter