Nyheter

Fødte mens 
bombene drønnet

Mens ukrainske styrker kjempet mot separatistene i desember, måtte 
Nadezhda føde i et røykfylt bomberom.

Bilde 1 av 2

I desember i fjor kjempet ukrainske styrker fortsatt innbitt for å holde stand. Kampene var blitt så harde at Nadezhda­ og mannen ikke lenger turte å være i leiligheten på natta. Sammen med døtrene Liza (7) og Taizia (13) hadde de i flere­ uker søkt tilflukt i et stort bomberom med plass til 1.000 mennesker­.

– Bombene drønnet over hodene­ på dem, og veggene ristet­. De var redde for at rommet skulle kollapse, og at de skulle bli begravd levende, forteller Sven Gunnar Simonsen i Flyktninghjelpen.

Han møtte 33 år gamle Nadezhda­ da han var på oppdrag for Unicef i Ukraina, utsendt­ fra Flyktninghjelpens beredskapsstyrke Norcap.

LES OGSÅ: Lever med bombesmell

Røykfylt bomberom

Han forteller at kvinnen med fatning fortalte ham om den dramatiske fødselen. For da Nadezhda­ fødte sønnen Piotr, ble de nødt til å gjøre bomberommet om til fødestue.

– De hadde ikke strøm i rommet, og det var kaldt og fuktig. Flere fyrte små bål for å varme­ opp rommet. Røyken gjorde det vanskelig å puste, men det var ikke snakk om å gå ut for å trekke luft. Tidligere var en kvinne blitt drept da hun gikk ut, gjenforteller Simonsen, som besøkte familien hjemme i leiligheten deres.

Blant de mange til stede var tilfeldigvis­ en sykepleier som hjalp til under fødselen. I tillegg­ hadde familien med seg en ryggsekk­ med håndklær og annet­ utstyr.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fikk ryggskade

Familien ble værende i to dager før de tok sjansen på å forlate bomberommet. Den lille gutten Piotr overlevde den dramatiske fødselen, men har pådratt seg en ryggskade.

– Det skyldes at de ikke hadde noe ordentlig seng og måtte bære ham rundt. De har fått beskjed av leger om å gi ham en type massasje slik at han kan bli bedre, sier Simonsen.

LES REPORTASJEN OM JORDBÆRGUTTENE: – Det skader ikke å drømme

Sprengte vinduer

Døtrene Liza og Taizia sliter med å sove på natta.

– De fortalte at de skvetter til og er klare for å reise hver gang de hører artillerier, sier Simonsen­.

Skolen jentene går på er åpen igjen. Men vinduene er sprengt, så til vinteren vil kulden sette en stopper for skolegangen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter