Nyheter

Lager
 reality-
TV 
i Syria

Reality-deltagere ble beskutt av IS da australsk TV-kanal tok dem med inn i Syria. Planen var å vise hva flyktningene derfra har gjennomgått.

– Dette var nok å gå akkurat ett skritt for langt hva gjelder å sette­ deltakerne i fare. Man spøker ikke med IS, sier Petter Wallace, sjef for eksternt innkjøp i NRK. Men han avslører at NRK er veldig interessert i å sende noe lignende på norsk TV.

Hard linje

Tredje sesong av det prisvinnende australske realityprogrammet «Go back to where you came from» eller «Dra tilbake dit du kom fra» er for øyeblikket under innspilling. Australske myndigheter fører en hard linje mot flyktninger som tar seg over havet uten å gå gjennom FN-systemet, og bruker store ressurser på å formidle til potensielle flyktninger at ingen som ankommer øya i båt får opphold. De blir i stedet ­anholdt og fraktet til leire på øyer utenfor Australia. Australske og internasjonale menneskerettighetsgrupper har hevdet et landets flyktningpolitikk spiller på frykt og rasisme.

LES OGSÅ: Tror syrere kan redde Nord-Norge

Første sesong av TV-programmet ble vist i 2011. Den gangen ble seks australiere med ulikt syn på innvandrere og flyktninger tatt med på båtreise under lignende forhold som flyktninger. De ble tatt med inn i slummen i Jordan og flyktningleire i Kenya, Kongo og Irak.

I årets sesong var turen kommet til Syria.

Beskutt

– Vi fikk beskjed om å lytte etter plystrelyder fra granater. Da ville vi måtte løpe 100 meter på 30 sekunder, sier innvandringsmotstander og programdeltager, Kim Vuga, til den australske avisen The Sidney Morning Herald.

Vuga, som driver facebookgruppen «Stop the boats», eller «Stopp båtene» på norsk, sier før reisen starter at:

– Australia er under angrep. Terroristene er allerede blant oss. Vi lever allerede blant fienden.

I programmet tar kurdiske Peshmarga-styrker henne, og to andre deltagere, med til en liten by som trues av IS. Bare 800 meter unna frontlinjen blir de oppdaget og beskutt av IS.

– Det verste var nok å vite at kulene kunne nå oss, sier Vuga til den australske avisen.

– Det tok noen dager før jeg skjønte alvoret i situasjonen vi hadde vært i. At mennesker faktisk blir drept her og at vi var midt oppe i krigen mot IS. Vi kunne faktisk ha blitt drept, sier Nicole, en annen deltager som ikke oppgir noe etternavn, til australske news.com.au.

LES OGSÅ: IS truer Russlands Nord-Kaukasus

I tidligere sesonger har flere av deltagerne snudd fra anti-innvandringsstandpunkt og hos noen et rasistisk syn på utlendinger, til å være mer åpne til å ta imot flyktninger til Australia. Kim Vuga sa etter opplevelsen at hun gjerne skulle ha blitt igjen og kjempet med de kurdiske styrkene.

– Hadde jeg ikke hatt familie og andre forpliktelser hjemme, hadde jeg stått her sammen 
med dem. Jeg ville kjempet med dem.

Etisk forsvarlig

– Så lenge deltagerne var godt informert, og visste hva de gikk til, er det ikke uetisk å ta dem med på dette, sier professor Charles Melvin Ess, ekspert på medieetikk ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo. Han tror at det ville bli godt mottatt i Norge.

Det kan det hende tiden vil vise. Petter Wallace i NRK avslører at de har fulgt nøye med på den australske suksessen, og at de fortløpende vurderer lignende konsepter.

– Det som gjør denne serien viktig, er at den tar opp det at vi diskuterer flyktninger uten å ha peiling på hva folk må gjennomgå for å flykte. Det gjelder både de liberale og de mer konservative.

Han sier NRK aldri ville vurdert å sende deltakere inn i Syria.

– Det er mange som har vært, og er, interessert i å lage denne typen serie for oss. Vi har gjort flere sonderinger, men har foreløpig ikke bestilt noe. Det største hinderet er sikkerheten. Noen må knekke den koden før vi går med på noe sånt.

LES OGSÅ: Solgt som sexslave av IS

Han sier dette er solid innenfor NRKs område.

– Dette kan skape et bedre grunnlag for debatt. Det er jo det som er vårt oppdrag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter