Nyheter

Mer folkeskikk, takk!

Hvorfor tar vi nordmenn så lite hensyn til hverandre?

I trekvart år har jeg brukt både buss og tog for å komme meg til og fra jobb. Det er aldeles utmerket å la sitt legeme forflyttes fra A til B med kollektive transportmidler.

LES MER: Redaktør tar oppgjør med egne fordommer

Folkeskikk

Men jeg slutter aldri å forundres og forarges over hvordan Ola og Kari Pottit mangler generell folkeskikk. Enhver er seg selv og sine designervesker nok. Gang på gang kommer jeg på en buss som er halv eller trekvart full, og nesten hver gang er det samme prosedyre: Sakte går jeg og andre påstigende passasjerer gjennom midtgangen, med et lønnlig håp om at det et eller annet sted sitter et menneske som uten stønn og sukk – men nærmest automatisk – tar sine håndvesker på fanget og med et vennlig lite smil sier «velkommen, sett deg gjerne her».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vesker i setet

Dessverre er det ikke slik det er. På turen gjennom bussen passerer man folk som later som de sover eller kikker overkonsentrert ned i mobilen og ikke gjør det minste forsøk å flytte gymbaggen eller Gucci-vesken, sannsynligvis er det bare en billig kopi, opp på fanget, slik at også andre kan få sitte.

Her om dagen var bussen ekstra full. Helt foran satt kvinne med propper i ørene og gapet oppe. Kanskje hun sov. Håndvesken okkuperte et helt sete. Først snakket jeg til henne. Null reaksjon. Jeg pirket forsiktig bort i skulderen hennes. Null reaksjon.

LES MER: Tooji har ikke lært kirkerommets egen sang, skriver Alf Gjøsund

Gryntelyder

Først da jeg tok tak i vesken for å flytte den på fanget hennes, kom det noen gryntelyder, ikke ulike dem jeg hadde hørt fra et par minigriser noen dager før. Med sakte bevegelser gjorde hun plass. Særdeles lite imøtekommende.

Da omtrent halvparten av passasjerene gikk av på den fjerde holdeplassen, og det ble mange ledige dobbeltseter, hintet hun nonverbalt, men med overtydelig blikk, om at jeg kanskje kunne flytte meg. Særlig. Enkelte ganger blir det bare for fristende å vise dårlig folkeskikk og gjengjelde med samme mynt.

Så enkelt er vi skrudd sammen.

LES MER: – EATs usagte budskapet står i grell kontrast til det som ble sagt

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter