Nyheter

Bygget minnested på Utøya

Lørdag var flere pårørende og etterlatte på Utøya for å bygge minnested på dugnad.

– Det er sterkt å være her, sier Trond Blattmann, tidligere leder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene.

Han tørker tårene og henter en ny stein med skifer som skal være en del av plassen.

Rundt femten personer deltok på dugnaden med området AUF har valg som minnested på øya.

– Dette blir veldig flott. Arbeidet er gjort i kombinasjonen av fagfolk og oss som er sterkt berørte. Det er veldig bra, sier Blattmann.

LES MER: Kritiserer politikerne, ikke kirken, etter 22. juli

Bedt om innspill

Konkurransen om utformingen av minnestedet ble avgjort i september i fjor. Før avgjørelsen ble tatt kunne berørte, og andre, komme med innspill. Det ble gitt nærmere 600 konkrete tilbakemeldinger. Minnestedet skal ferdigstilles til 22. juli i år.

Daglig leder av Utøya, Jørgen Watne Frydnes, understreker at dette er et minnested, ikke et minnesmerke.

– Da vi startet prosessen med minnestedet ønsket vi ikke å invitere inn kunstnere som skulle utforme et kunstverk som tolket hendelsene og andres følelser. Dette er først og fremst et sted som legger til rette for at man kan komme med den ballasten man har, sier Frydnes.

Før stedet ble valgt ble de sterkest berørte spurt om de hadde innspill til plassering.

– De kanskje viktigste innspillene som kom var at det ikke skulle være i nærheten av hvor Breivik ble arrestert, det skulle heller ikke være et område hvor noen ble drept. Det er bakgrunnen for plassen vi har valgt, sier Frydnes.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Spesielt eierskap

Det er arkiteker fra selskapet 3RW arkitekter som har tegnet stedet.

– Hva har dere tenkt før dere utformet denne plassen?

– Vi ønsket å lage et sted som var tydelig, men som ikke var et fremmedelement. Det skal være et sted som hører til her, sier arkitekt Haakon Rasmus Rasmussen.

Plassen er formet som en sirkel på en høyde på nordsiden av Utøya. Her vil være naturlige steder å sitte hvor man ser utover Tyrifjorden. Det vil være planter som tiltrekker seg sommerfugler, og en stålring på 1,5 meter over bakken hvor navn og alder på de som ble drept på Utøya 22. juli er stanset ut.

– Hva synes du om at pårørende hjelper med å bygge stedet?

Det er helt fantastisk. Når vi laget prosjektet tenkte vi på det. Vi har få elementer som krever spesielle produksjonsmetoder, så store deler av stedet kan gjøres på dugnad. Å kunne delta på en dugnad gir et helt spesielt eierskap til stedet, sier Rasmussen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter