Nyheter

Vanunu giftet seg med norsk MF-professor

Den 60-årige israelske aktivisten og tidligere atomteknikeren giftet seg tirsdag med Kristin Joachimsen (46), nyutnevnt professor ved Menighetsfakultetet.

Tirsdag formiddag sa de to ja til hverandre i Lutheran Church of the Redeemer i Jerusalem, melder ABC Nyheter.

Joachimsen tror likevel ikke det blir noen bryllupsreise til de norske fjordene med det første. Israel nekter hennes ektemann utreisetillatelse, selv om han lenge har ønsket å forlate landet.

– Restriksjonene har nettopp blitt fornyet med enda et år, sier hun.

18 års fengsel

Vanunu ble i 1986 dømt til 18 års fengsel for å ha røpet israelske atomhemmeligheter til den britiske avisen Sunday Times. Han ble løslatt i 2004, men fikk utreiseforbud. Samme år søkte han asyl i Norge og flere andre land. Det ble senere kjent at daværende kommunalminister Erna Solberg (H) instruerte UDI til å avvise søknaden.

Senterpartiets utenrikspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete sier til ABC Nyheter at hun vurderer å ta saken opp med utenriksminister Børge Brende (H) i Stortingets spørretime.

– Jeg synes Vanunu burde få komme til Norge, og at vi burde gi ham en oppholdstillatelse, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Har ikke hørt noe

Underdirektør Kristin Enstad i Utenriksdepartementet understreker at norske myndigheter ikke har mottatt noen henvendelse fra Vanunu om å reise til Norge. Hun peker på at det er visumfrihet mellom Norge og Israel og fremholder at norske myndigheter ikke hindrer Vanunu i å reise til Norge.

– Vanunu har en israelsk rettsavgjørelse om at han ikke kan reise ut av landet eller be om møter med utlendinger, sier hun.

– Norge har alltid oppfordret Israel til å behandle Vanunu i tråd med menneskerettighetene. Vi opprettholder denne oppfordringen, sier Enstad.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter