Nyheter

Fikk passet påskrevet 
i pølsekø


Kongehusekspert Kjell Arne Totland lar seg ikke overraske av den danske dronningsens innvandrerutspill.

– Innvandrere må tilpasse seg det danske samfunnet, 
sa dronning Margrethe rett før sin 75-årsdag. Er du overrasket, kongehusekspert Kjell Arne Totland?

– Nei. Slik jeg ser det er dette mer en nødvendig presisering og utdyping av det hun har sagt tid­ligere. Både dronning Margrethe og vår egen kong Harald har i årenes løp utviklet seg til å bli en slags moralske veivisere for sine folk spesielt gjennom sine nyttårstaler. Og da hun på en presskonferanse mandag kommenterte sitt utsagn i Berlingske ­Tidende, gjentok hun nettopp dette: Danskene må hjelpe bedre til i integrasjonsprosessen.

– Kronprins Haakon har blitt kritisert for å være for politisk i forbindelse med arrangementer han har deltatt på. Ligger vi an til å få et mer politisk kongehus i Norge i fremtiden?

– Som tronfølger står kronprins Haakon betydelig friere enn han vil gjøre når han en gang blir konge, og det er han nok også klar over. Generelt synes jeg kronprinsen har vært flink til å bruke sin rolle og posisjon til å ta opp saker han brenner for – og til å vekke unges samfunns­engasjement.

– Som ekspert lever du av å uttale deg om kongehuset, men hva er det rareste du har hørt om deg selv?

– Kan jeg heller få fortelle noe av det morsomste? I en pølsekø i Oslo en sen nattetime snudde en litt beruset ungdom seg plutselig mot meg og sa: «Ja, du skal vel ha Slotts sennep, du?» Det kaller jeg en kjapp replikk.

– Bortsett fra nattpølser, hvilke fristelser er det du ikke kan motstå?

– Min største last i det daglige er nok iskald Coca-Cola på glassflaske. I kjøleskapet mitt er der alltid et par flasker.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Hvem ville du heller snakket med akkurat nå?

– Kanskje dronning Margrethe selv? For å gratulere henne med 75-årsdagen. Jeg har møtt henne noen ganger og har sansen for henne.

– Hva ber du om tilgivelse for?

– Tilgivelse er et veldig stort ord. Men jeg beklager og ber om unnskyldning hvis jeg i en travel hverdag glemmer å vise mine nærmeste nok oppmerksomhet.

– Hvilket spørsmål burde jeg ha stilt deg, og hva svarer du på det?

– Kanskje om jeg ikke snart har tenkt å pensjonere meg. Og svaret er: Neida, ikke på mange år. Nå har jeg til og med begynt å lukte på et par av bokprosjektene jeg har fått tilbud om å skrive.

– Bøker? Om treskjæring, da ­eller?

– Jeg burde vel ha sagt kongelige bokprosjekter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter