Nyheter

Vanskjøtsel av eldre

Eldre som sulter i hjel på sykehus eller får livstruende dårlig omsorg i hjemmet – det finnes intet forsvar for slikt.

To saker blir slått opp i Aftenposten i dag. På førstesiden leser vi om en 73 år gammel pasient som ikke fikk nok mat på Ahus. Han gikk ned 21 kilo og døde etter kort tid. Fylkeslegen kaller dette systemsvikt, og sykehuset beklager dypt.

På side 2 spør avisen om «Hvor dårlig er kriminelt dårlig omsorg?». Bakgrunnen er at i dag starter fjerde forsøk på å få belyst omsorgstilbudet Oslo kommune ga Jorunn Marie Bukkøy og Gunhild Bringaker. De to tragiske dødsfallene ble gransket av Statens helsetilsyn. I kjølvannet fulgte en bot til Oslo kommune ved bydel Gamle Oslo på en halv million kroner.

Nå skal retten avgjøre om omsorgen var kriminelt dårlig. Vi skal ikke gå inn i jussen på dette området, men avventer rettens konklusjon med spenning. Uavhengig av jussen er det uforståelig at bydelen ikke reagerte adekvat på de mange bekymringsmeldingene som kom om en gammel, svekket og meget forvirret kvinne som til slutt forvillet seg ut i natten og frøs i hjel. Selv om vi altså ser bort fra jussen, synes Oslo kommune at et slikt omsorgstilbud er forsvarlig?

Følg oss på Facebook og Twitter!

Også i saken på Ahus ser vi at det ble reagert altfor sent fra de ansvarlige. Fylkeslege Petter Schau i Oslo og Akershus er klar i sin konklusjon: Sykehuset burde igangsatt konkrete ernæringsmessige tiltak på et tidligere tidspunkt som sikret at pasienten fikk i seg tilstrekkelig næring. Man behøver jo ikke inneha medisinsk innsikt for å forstå at når en pasient går ned 21 kilo i løpet av fem uker, må noe gjøres. Hvordan er det mulig å la et menneske ligge i en sykeseng og sulte i hjel?

Ahus tar fylkeslegens konklusjon til etterretning og arbeider for å unngå at slikt kan skje igjen. Det samme regner vi med at Oslo kommune gjør.

Diskutér på Verdidebatt!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter