Nyheter

Erna nøler med avgift på godteposen

Statsministeren kommer gjerne med godteri i plastposer når det er forhandlinger. Nå nøler hun med poseavgiften.

KrFs tidligere sosialminister fikk en pose oppkalt etter seg: Fjose-
posen.

Posen, som var grå og uten noen logo eller tekst, ble innført på Vinmonopolet på 70-tallet. Da avholdskvinnen Bergfrid Fjose fra KrF ble observert med en slik pose vakte det mye munterhet, og den fikk på folkemunne navnet Fjose-posen.

Høstens langdryge budsjettfloke ble blant annet løst ved at Solberg-regjeringen innførte en avgift på plastposene, noe som skal gi én milliard kroner i statskassen.

Men lysten på å få en pose oppkalt etter seg, er ikke sterk i den blåblå regjeringen. Selv ikke statsminister Solberg – som gjerne bruker plastposer når det stunder mot tøffe forhandlinger, hun kommer med søtsaker som skal gi nye krefter – er en varm forsvarer av avgiften.

LES OGSÅ: – En pysepose

Utsettes

I går meldte finansminister Siv Jensen (Frp) at 
poseavgiften blir utsatt. Meldingen kom mens regjeringen satt samlet til statsbudsjettmøter i Hurdal. Planen var at avgiften skulle innføres 15. mars. Nå tror mange at den aldri blir synlig på butikkvitteringene, selv om 
Finansdepartementet opplyser i en pressemelding at avgiften vil bli behandlet på nytt i forbindelse med revidert statsbudsjett, men at den ikke blir innført som planlagt søndag.

– Flere høringsinstanser har betydelige faglige og miljømessige innvendinger mot en avgift på poser. Blant annet manglende miljøbegrunnelse og frykt for at poseavgiften kan undergrave gjenvinningsordningen bransjen har etablert, skriver statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i en e-post til NTB.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Forliksløsning

Poseavgiften var opprinnelig en del av miljø-
pakken som Fremskrittspartiet måtte svelge for å få sentrumspartiene med på kuttene i bensin- og bilavgifter.

Avgiften skulle etter planen være på 1,50 kroner. Etter at den ble presentert, ble ikke Frp, Høyre, Venstre eller KrF enige om hvem som hadde foreslått den upopulære avgiften. Nå sier Frps skatte-
politiske talsmann Gjermund 
Hagesæter til VG at han tror avgiften ikke vil bli innført noen gang.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter