Nyheter

Nordmenn kriger 
for Kurdistan

Norsk-kurdiske Hosheng Omer kjempet mot IS i Nord-Irak i fjor. 
Nå har han reist tilbake til fronten. Rundt ti norsk-kurdere deltar i kampene.

– Jeg kjemper for mitt folk. Det er ikke det samme som at en norsk-somalier eller norsk-pakistaner drar til Syria for å kjempe med IS. Jeg drar til et land hvor mine besteforeldre og foreldre har kjempet, fortalte Hosheng Omer til NTB i desember.

Utfordret av det han mente var vestlig unnfallenhet, reiste norsk-kurderen til Nord-Irak, til Kurdistan. I fire måneder i høst kjempet han mot den såkalte Islamske staten (IS). I samme intervju sa mannen at han var klar til å reise tilbake – om nødvendig.

Vårt Land har fått vite at Hosheng Omer har reist, og at han på nytt kriger mot IS nord i Irak.

Mange døde

Kampene mellom kurdiske styrker og IS koster mange liv. Siden juni i fjor har 999 irakiske kurdere fra peshmerga-styrken blitt drept i kamper mot IS, opplyste kurdiske selvstyremyndigheter i februar. I tillegg til de drepte, ble 4.569 soldater såret mellom 10. juni og 3. februar, opplyste tjenestemannen Jabbar Yawar på en pressekonferanse.

LES OGSÅ: Flyktet fra IS tre ganger

Peshmerga er betegnelsen på de kurdiske, væpnede styrkene som er kontrollert av selvstyremyndighetene. Hosheng Omer og flere andre eksil-kurdere slåss for andre frivillige avdelinger som er organisert for å nedkjempe IS.

Følger kurderne

Fra Norge reiser to grupper til Irak og Syria for å kjempe:

• Radikale islamister som melder seg til kampavdelingene til den såkalte IS.

• Norsk-kurdere som reiser til Kurdistan, den selvstyrte delen nord i Irak, og til Syria for å kjempe mot IS.

– Vel 70 norske borgere er fremmedkrigere i Syria og Irak, for IS, opplyser seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Hvor mange norske borgere kjemper på kurdisk side, mot IS?

– Det har vi ikke noe tall på.

LES OGSÅ: Norskkurdiske Hosheng (24) klar for nye kamper mot IS

Bernsen sier PST følger med på begge grupper, og at det ikke er uproblematisk at norsk-kurdere reiser for å krige mot IS, men at PST bruker mest ressurser på å følge fremmekrigerne som kjemper for IS:

– De kan komme tilbake til Vesten og utføre terroraksjoner. Skulle vi få informasjon om at også den andre gruppen planlegger noe slikt, vil vi selvsagt agere.

Vil delta

Ungdomsorganisasjonen Ung Kurd Norge følger interessen blant norsk-kurdere som vil til Irak og Syria for å kjempe mot IS.

– Akkurat hvor mange som er i Kurdistan og kjemper med våpen er vanskelig å si, forteller talsmann Andam Aso Aziz, som også sitter i ledelsen i Ung Kurd Norge. Men ut fra de meldingene Andam Aso Aziz har fått, tror han det kan være snakk om opp mot ti personer som er i Irak og Syria nå.

– Hvem er det som reiser ned for å kjempe mot IS?

– Det er kurdere som ikke klarer å sitte stille i Norge og se på IS sine barbariske handlinger.

Selv var Andam Aso Aziz to måneder i Irak i fjor, men ikke som kriger. Ung Kurd-talsmannen forteller han reiste rundt for å dokumentere overgrep utført av IS.

– Vel så viktig som å reise ned og kjempe, er det å samle inn penger til humanitær hjelp. Derfor samler vi her i Norge inn penger som blir sendt til Kurdistans Røde Halvmåne.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ble drept

Ikke alle de norsk-kurdiske frivillige overlever kampene med IS. I november mistet Erol Can livet i byen Kobani, som ligger helt øst i Syria nær grensa til Tyrkia. Her stod kurdiske styrker mot IS i fire måneder før islamistene ble drevet på retrett. Da Can døde hadde han vært tre måneder hos den kurdiske militsen YPG.

I Kobani stod norske borgere mot hverandre, noe som er uvanlig i internasjonale konflikter.

LES OGSÅ: Er det islam eller nasjonalisme som styrer Tyrkia?

Også Hosheng Omer har vært nære på å bli drept. I desember fortalte han om et rakettnedslag like ved der han satt vakt en natt ved fronten.

– Raketten eksploderte ikke, det kom bare røyk fra den, sa han.

Norsk kunnskap

Da Hosheng Omer kom til Nord-Irak i fjor startet han med å gi sivile militæropplæring i byen Kirkuk. Lærdom fra tiden i det norske Forsvaret kom til nytte.

– Jeg lærte flere av ungdommene grunnleggende soldatferdigheter. Jeg prøvde å forberede dem så godt som mulig. Etter hvert meldte jeg meg til tjeneste selv.

Han kom til Norge en måned gammel da familien flyktet fra Irak i 1990. Snart 25 år senere er han tilbake i Kurdistan.

Avviser utlendinger

Men den kurdiske hæren sier nei til utenlandske soldater.

Kurdernes kamp for selvstendighet og mot Islamsk stat vekker sympati i mange land. Men i hæren til selvstyremyndighetene er de frivillige ikke velkomne.

– Peshmerga er en profesjonell kampstyrke, forklarer talsmannen Helgurd Hekmat til den kurdiske avisen Rudaw.net.

Trenger våpen

Han opplyser at peshmerga trenger våpen, ikke frivillige soldater. Derfor blir utlendingene som reiser til Kurdistan med håp om å få slåss for kurdernes sak, avvist.

– Sist uke kom en amerikaner og ville være frivillig. Jeg kunne ikke hjelpe ham. Ja, de er frivillige, men vi må garantere livene deres, og det kan vi ikke, sier Hekmat.

LES OGSÅ: Startet hjelpearbeid for muslimer og kristne på flukt fra IS

Nå har en kanadisk eks-soldat, Ian Bradbury, etablert en frivillig organisasjon han kaller First North American Expeditionary Force. Denne skal blant annet gi peshmerga teknisk støtte, forteller Bradbury til Rudaw.net.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter