Nyheter

Viktig rettssak

Lørdag dannet muslimske ungdommer solidaritetsring ved synagogen i Oslo. I dag møter tre muslimske menn for Oslo tingrett der de konfronteres med alvorlige terrortiltaler. Slik synliggjøres det at muslimer så avgjort ikke kan settes i samme bås.

Initiativet til den muslimske markeringen ved synagogen har skapt internasjonal oppmerksomhet. Rettssaken mot mulige norske fremmedkrigere når ikke opp i den internasjonale nyhetsstrømmen, men det er en svært viktig rettssak som skal gå i retten de neste ukene.

Profetens Ummah

De tiltalte brødrene tilhører det svært radikale muslimske miljøet Profetens Ummah. To av tre tiltalte skal ha deltatt i IS' krigs- og terrorhandlinger i Syria og Irak, mens en tredje skal ha prøvd å sende krigsutstyr. Alle nekter straffeskyld.

LES MER: Alle tiltalte nekter skyld

Dersom to av de tiltalte dømmes skyldig for å ha deltatt i krigshandlinger i Syria, kan de risikere seks års fengsel etter terrorbestemmelsene i straffeloven.

Det er nesten gått et år siden de tiltalte ble arrestert i en koordinert politiaksjon. Da hadde politiet lenge overvåket brødrene gjennom avlytting av hus, biler, mobiltelefoner, samt beslag av telefoner, datamaskiner og eksterne harddisker.

Raskere

Politiet har brukt lang tid på å samle inn beviser etter det som betegnes som en grundig etterforskning. Rettssikkerheten må ivaretas også overfor mulige terrorister, men når vi vet hvilken styrke det har vært i rekrutteringen av såkalte fremmedkrigere i den vestlige verden, hadde det vært en fordel om påtalemyndigheter her hadde jobbet raskere. Fellende kjennelser bør komme så raskt som mulig, men innenfor forsvarlige rammer. Dommer vil kunne ha preventiv virkning på andre radikale islamister som vurderer å knytte seg til de brutale IS-miljøene.

Det har vært bred politisk enighet om nødvendigheten av strenge terrorbestemmelser i norsk lov. Det er all grunn til å frykte at de nordmenn som kommer i nærkontakt med de brutale og voldsforherligende miljøene i IS, kan komme til å bli en sikkerhetsrisiko her hjemme. Det er forholdsvis små grupper i Norge, men myndighetene har et klart ansvar for å stoppe de som er aktive. Å sørge for at sakene kommer opp til doms, er en viktig del av det forsvarsverket som må bygges opp mot terrorisme.

DISKUTER: Du kan si din mening om denne saken på Verdidebatt.no

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter