Nyheter

Adam får opphold, men bare i ett år

Uforståelig at han ikke får permanent opphold, mener leger og advokat.

– Dette ligner strutsepolitikk. Handler dette om at det har gått prestisje i Adams sak, og at myndighetene ikke ønsker å innrømme at de har tatt feil? spør Arild Egge, nevrokirurg ved Oslo Universitetssykehus (OUS).

LES MER: – Adam (9) dør om han må ut av Norge

Nevrokirurgen, som har bidratt i operasjonene av russiske Adam Dzortov (9), som Vårt Land skrev om i sommer, reagerer sterkt på vedtaket Utlendingsnemnda (UNE) nå har gjort.

LES OGSÅ: Vurderer lovendring etter Adam-saken

Misbruk

I vedtaket fra UNE har familien – som tidligere har fått avslag på og anket sin asylsøknad – nå fått oppholdstillatelse, men med en rekke begrensninger. Blant annet får de foreløpig kun lov til å bli i ett år.

UNE begrunner begrensningene med at familien kun får opphold på grunn av niåringens helsetilstand. De mener også familien har misbrukt asylinstituttet.

Beslutningen er inkonsekvent, mener nevrokirurg Egge. Han understreker at det er bra at myndighetene har tatt hensyn til Adams helsetilstand, men ser det som merkelig at det kun gis for ett år.

– Når man først har innrømmet at Adam trenger å bli i Norge for å få nødvendig hjelp, kunne man like gjerne gitt opphold med en gang, sier legen.

LES OGSÅ: Sykehuset snur – Adam får operasjon

Bekyringsfullt

Egge viser til at niåringen kommer til å trenge tett, medisinsk oppfølging i mange år framover. Dzortov ble operert for sin skjeve rygg i sommer, og vil trenge jevnlige operasjoner. Ryggkirurg ved OUS, Rolf Riise, forteller at voksestavene de har satt inn i Dzortovs rygg, må strekkes ved hjelp av operasjon to ganger i året fram til ryggen er ferdig utvokst i 13-14 års-alderen.

Dzortovs pasientoppfølgende lege ved Barne- og ungdomsklinikken Ahus, Cathrine Monrad Hagen, forteller at niåringen også har komplekse helselidelser som problemer med nyrer, synet, epilepsi, tyggevansker, svelgevansker og pustevansker.

Helsetilstanden hans er bekymringsfull på mange områder, og trenger tett oppfølging resten av livet, mener legen.

LES OGSÅ: Leger føler seg overkjørt av UNE

Vil straffe

Familiens advokat, Olga Halvorsen, ser UNEs beslutning i denne saken som høyst spesiell:

– I situasjoner som Adam og familien er i, er det svært sjelden at man legger slike begrensninger. Den eneste grunnen man kan se for seg, ut fra UNEs begrunnelse, er at de ønsker å straffe familien, sier hun.

Advokaten ser imidlertid ingen grunn til at familien bør straffes. Hun viser til at oppholdstillatelser normalt bare begrenses dersom asylsøkerne ikke legger fram korrekte ID-papirer. Familien Dzortov har derimot lagt fram originalpass for alle familiemedlemmene.

Halvorsen frykter både for oppfølgingen av Adams helse, og at familien skal havne i en slags «limbotilværelse» der de aldri får mulighet til norskopplæring eller komme i arbeid.

LES OGSÅ: Russland-kjenner overbevist om at Adam (9) vil dø hvis han sendes tilbake

Uviss skjebne

Niåringen bør fortsette å få helsehjelp i Norge, mener legene. De ser utsiktene hans som lite lovende dersom han sendes tilbake til Russland:

– Problemstillingen er: Tåler Adam å bli sendt til Ingusjetia i Russland, to dagsreiser unna Moskva? Han overlates til sin egen skjebne om han drar dit, sier nevrokirurg Egge.

Ryggkirurg Riise supplerer: Pasienter med voksestaver får gjennomsnittlig to komplikasjoner i løpet av tiden de går gjennom en slik behandling som Adams. Han legger til at den typen vekststav Dzortov har nå, uansett ikke tåler et voksent liv: På et tidspunkt vil det løsne, og må opereres.

LES MER: Fremtiden fortsatt usikker for Adam (9)

Rammer ulikt

Halvorsen håper UNE vil gjøre om beslutningen og fjerne begrensningene, for «å virkelig ta hensyn til Adams beste».

– Så du mener det er UNE det er opp til?

– Ja. UNE har alle muligheter til å gi familien ordinær oppholdstillatelse, uten begrensninger, i denne saken. Det er forvaltningens frie skjønn.

– Som rammer ulikt?

– Ja, det ser dessverre slik ut.

Følg oss på Facebook og Twitter

Kan fornyes

Seksjonssjef Torgeir Tofte Jørgensen i UNE har følgende kommentarer til dette:

– Familien har fått en tillatelse som vil gi Adam den behandlingen og oppfølgingen han trenger. Tillatelsen kan fornyes, og er gitt til tross for at det foreligger misbruk av asylinstituttet, skriver han i e-post.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter