Nyheter

Behold lørdagspost

Det er dårlig distriktspolitikk å frata innbyggerne tilgang til lørdagsaviser.

Posten Norge håper å kunne spare 400 millioner kroner på å kutte lørdagsombæring av post. Dette er et betydelig beløp. I et samfunn der ressursene ikke er ubegrensede, må det alltid være en åpen diskusjon om hvordan man kan oppnå best mulig livskvalitet for innbyggerne. Da er det for lettvint å hevde at alt skal være som før.

Det er ikke første gang at Posten høster storm i forbindelse med effektivisering av driften. For noen år siden ble det satt i gang en prosess som førte til en storstilt nedlegging av postkontorer. Det som tidligere hadde vært sett på som trygge jobber, ble med ett utrygge. Fagforeningene gikk hardt ut mot tiltaket.

Etter hvert ble det en diskusjon om hva som gagnet kundene best. Posten lanserte løsningen «post i butikk», som er et samarbeid mellom nærbutikker og Posten. Resultatet av reformen er fra et kundeperspektiv blitt mer enn tilfredsstillende. Åpningstidene for posttjenester er blitt utvidet. Butikkene som er med i samarbeidet får en ekstrainntekt, som gjør at de har større sjanser for å overleve i trange markeder.

FØLG OSS: På Facebook og Twitter!

Denne reformen kunne gjennomføres fordi det var åpenbart at kundene faktisk fikk det bedre og fordi Posten sparte betydelige beløp som kunne brukes til andre viktige samfunnsoppgaver.

Med den teknologiske utviklingen som har vært, er det ikke lenger et behov for at alle brevsendinger skal ligge i postkassen lørdag. Men lørdagsombæringen skal også dekke andre behov enn forsendelser av brev og regninger. Fremsending av pass, medisin og distribusjonen av aviser, er viktige samfunnsoppgaver som det ikke skal tukles med.

I sentrale strøk blir avisdistribusjon utført av bransjen selv, men Posten spiller fortsatt en viktig rolle i grisgrendte områder. I disse strøkene er det ikke like mange som behersker data. Argumentene om at aviser også kan leses elektronisk, holder derfor ikke i dette tilfellet. Det er dårlig distriktspolitikk å frata innbyggerne tilgang til lørdagsaviser.

Både politikere og Posten bør i spørsmålet om lørdagsombæring lære av forrige postreform. Det må arbeides for å spare penger, men det må ikke skje ved at de viktigste funksjonene også kuttes. Posten må få beskjed om at reformer kan gjennomføres så sant den tar ansvar for å finne nye og slitesterke samarbeidsløsninger med lokale distribusjonsselskaper. Posten er eid av det offentlige, og det kan ikke aksepteres at selskapet lettvint får trekke seg ut av grunnleggende samfunnsoppgaver.

Diskutér på verdidebatt.no [http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat2/thread11534115/]

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter