Nyheter

Norge dobler støtten til syriske flyktninger

Kronprinsparet besøkte tirsdag en flyktningleir i Jordan.

Det er svært spesielt å oppleve hvordan syriske flyktninger blir tatt imot i Jordan, mener kronprinsparet. Nå dobler Norge pengestøtten.

Støtten til Jordan skal økes fra 50 til 100 millioner kroner, kunngjorde utenriksminister Børge Brende (H) da han tirsdag besøkte flyktningleiren Zaatari i Jordan sammen med kronprinsparet. Støtten kommer i tillegg til den humanitære innsatsen til flyktningene.

– Norge føler et stort ansvar for å bidra til at Syrias naboland ikke knekker sammen under det store presset som man opplever, sier Brende.

Siden borgerkrigen i Syria brøt ut for drøyt tre og et halvt år siden, har Jordan tatt imot over 6000.000 flyktninger.

LES MER: Krever at regjeringen tar imot syke, syriske flyktninger

– Spesielt

For kronprinsparet var møtet med flyktningene både spesielt og spennende.

– Vi fikk høre hvordan leiren har utviklet seg fra starten av til å bli en velfungerende leir, der folk ikke bare skal være opptatt av dagen i dag, men også framtida. De har stort fokus på utdanning og en del andre prosjekter som gjør at man kan livnære seg her i leiren, sa kronprinsesse Mette-Marit da hun sammen med kronprins Haakon og Brende møtte pressen etter besøket i leiren.

– Det er kjempeinteressant å få lov til å lære mer om hvordan de tar imot flyktninger her og høre historiene til noen av dem som har kommet hit, sier kronprins Haakon.

Kronprinsparet fikk også møte en familie og høre om hvordan de ser på framtiden.

– De sier jo at situasjonen i Syria omtrent er det eneste de snakker om. Det inntrykket vi fikk, var at de ikke ser noen umiddelbar løsning på situasjonen, sier Mette-Marit.

Paret ankom Jordan mandag. På tirsdagens program sto møter med FN, frivillige organisasjoner og den norske ambassadøren, Sissel Birgitte Breie. Onsdag skal kronprinsparet møte kong Abdullah, før de reiser tilbake til Norge.

LES MER: Bondevik til Solberg: Ta imot flere syriske flyktninger

Økt bistand

Norge bidrar i år med totalt 837 millioner kroner i bistand til syriske flyktninger.

Zataari-leiren åpnet i juli 2012, da syrere begynte å fosse inn i Jordan på grunn av borgerkrigen i hjemlandet. Ved inngangen til 2014 var det registrert nesten 80.000 flyktninger i leiren, de fleste fra provinsen Dara'a i Syria.

Flyktninghjelpen administrerer utdelingen av en stor andel av de materielle hjelpesendingene til leirene i Jordan, blant annet en grunnpakke til nye flyktninger. Den inneholder tepper, sovematte, hygieniske artikler, kjøkkenutstyr og madrasser.

LES MER: Våren som frøs til is

Giftes bort

Flyktningene prøver så godt de kan å skape seg et liv, men mulighetene til en normal og meningsfull hverdag er begrenset. De aller fleste er avhengig av hjelp utenfra.

Ifølge UNICEF har økonomiske vanskeligheter og frykt for seksuelle overgrep ført til at syriske flyktningfamilier i økende grad gifter bort døtrene til jordanere. Slik får de unge jenter vekk fra potensielle overgrep i leirene, samtidig som familiene får en munn mindre å mette.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter