Nyheter

Svarte sparegriser

Er det kanskje like greit at vi hysjer det hele ned?

Tidligere i år presenterte det internasjonale analyseselskapet A.T. Kearney tall som plasserte Norge på andreplass på en lite attraktiv liste over landene med de største svarte økonomiene i Vest-Europa. Ifølge disse tallene utgjør de svarte sedlene 14 prosent av Norges BNP.

Samfunnsøkonomer og politikere veksler mellom å klø seg i hodet og gremmes over tallene. Hvordan kan det ha seg at et samfunn med så høy tillit til stat og velferd, og med generell godvilje til skattesystemet, likevel holder liv i en såpass omfattende skjult økonomi?

LES OGSÅ: Tror utlendinger ble utnyttet i Lime-butikker

Her kan ikke alt forklares med utadrettede pekefingre mot bakmenn fra det store, stygge utlandet. For hvem er det som får bilene pleiet, hyttene malt, badene oppusset og villaene vasket – uten kontrakter eller kvitteringer? Det er Fabian Stang, du og jeg. Som Frank Aarebrot påpekte etter at Stang beklaget sin svarte handel: De fleste kaster stein i glasshus dersom de hever stemmen for noe sånt.

Er det kanskje like greit at vi hysjer det hele ned og stilltiende tenker at dette er en vinn-vinn-situasjon? Det er jo et enkelt regnestykke: Trekker man fra skatter og diverse avgifter, halveres prisen. Og legger man litt til på den halverte prisen, blir det mer penger på sparegrisen for begge parter. Eller?

LES OGSÅ: Ber Siv Jensen stoppe skattegjemsel

Den fremvoksende etterforskningen av svart økonomi avdekker sammenhenger som strekker seg langt utenfor baderomsveggene dine. Tvangsarbeid, menneskehandel og narkotikaomsetning er bare noen av de omkringliggende herligheter som er knyttet til svart økonomi.

Mulig det høres dramatisk ut at ditt ønske om å spare noen tusenlapper har noe som helst med så alvorlig kriminalitet som menneskehandel å gjøre, men det viser seg dessverre å være tilfelle. Derfor må vi våge å heve stemmen og la glasshusene få knuse, sammen med de svarte sparegrisene.

Som uttrykket sier «fool me once, shame on you – fool me twice, shame on me» Verken Stang eller vi andre har mer naivitet å spille på: Nå er det alvor og ansvaret er vårt.

Silje Kvamme Bjørndal er stipendiat ved Menighetsfakultetet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter