Nyheter

Forbildenes forbilde

Mer enn å være kongenes Konge, var Jesus forbildenes Forbilde, skriver Erland Grøtberg.

Nylig så jeg filmen Invictus, der vi følger Nelson Mandela som nyvalgt president i det nettopp apartheidfrie Sør-Afrika. Til en kopp te på sitt kontor inviterer han Francois Pienaar, kaptein og stjernespiller på Springboks, Sør-Afrikas rugbylandslag. Dette har vært de hvite undertrykkernes sport, og Springboks deres lag. Uventet vil nå Mandela ha Springboks med seg til å skape samhold og nasjonalfølelse i det motsetningsfylte landet.

Pienaar blir åpenhjertig tatt imot av Mandela selv. De småsnakker litt mens en eldre hvit kontorassistent kommer inn med teen. Så skjer det som er like underlig for oss, som naturlig for Mandela. «Mrs. Britts», roper presidenten begeistret, «dette er Francois Pienaar, Springboks lagkaptein.» Slik får Mandela stjernespilleren til å høytidelig håndhilse på kontorassistenten, som plutselig blir rommets hovedperson.

«Skal jeg helle i, Sir?» spør så Mrs. Britts med et nikk til tekanna. Men nei, det vil gjerne presidenten gjøre selv. Hun får lov til å gå, mens Mandela selv tar på seg å servere gjesten.

De setter seg ned og Mandela vil vite hva som er landslagskapteinens ledelsesfilosofi. Og passende nok svarer Francois: «Jeg leder alltid ved hjelp av eksempler.»

Mandela har allerede vært et eksempel. På hans kontor er ikke presidenter for viktige til å servere te, men kontorassistenter er viktige nok til å hilse på landets rugbystjerne. I Mandelas Sør Afrika er presidenten ikke en hersker, men en tjener for landet, et medmenneske for dem han møter og et forbilde for alle. Slik er Mandelas ledelsesfilosofi.

I sin selvbiografi Long walk to freedom forteller Mandela også om sin tro, og hvordan den preger hans egne overbevisninger og handlinger. For Mandela var ikke Jesus bare Guds sønn, han var også et forbilde. Kanskje er det derfor denne scenen fra Invictus minner meg så om det som skjer i dagens bibelord, fordi de er beslektet på sitt vis.

Jeg har gitt dere et forbilde, sier Jesus. Ved å vaske sine disiplers føtter inspirerte Jesus ledelsesfilosofien til tidenes største statsmann, et rugbylag klarte å forene en hel nasjon, og Mrs. Britts fikk føle seg som verdens viktigste. Slik jeg har gjort mot dere, skal også dere gjøre, sier Jesus, og inspirerer stadig mennesker til å ta på seg en tjeners skikkelse. For mer enn å være kongenes Konge, var Jesus forbildenes Forbilde, og alles tjener.

Erland Grøtberg er prest og forfatter

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter