Nyheter

– Pave Frans er ikke redd for mafiaen

Pave Frans har startet ‘hellig krig’ mot mafiaen, men frykter ikke motaksjoner, ifølge Vatikanet.

I slutten av juni erklærte pave Frans en slags «hellig krig» mot Italias organiserte kriminelle. Nå spekuleres det i om den beryktede mafiaen har tatt opp kampen mot paven.

– Paven er ikke en fryktsom person, og sier det han mener er rett og det som trengs, sier Federico Lombardi, direktør for Den hellige stols pressekontor i Vatikanet, til Vårt Land.

LES MER: Paven skremmer mafiaen med helvete etter drap på gutt (4)

Bannlyst. – Mafiaens medlemmer tilhører ikke det kristne fellesskapet. De er ekskommunisert, sa pave Frans i en tale 21. juni.

En ekskommunikasjon innebærer å sette noen utenfor nattverdsfellesskapet og at vedkommende blir forhindret fra å delta i andre deler av det kirkelige liv.

Det var under et besøk i 'Ndrangheta-mafiaens kjerneområde i Calabria at paven uttalte at gruppen «dyrker ondskap» og at medlemmene «er bannlyst».

Paven tok for seg den mektige mafiaen under en messe i Sør-Italia, og kom med de sterkeste angrepene på de organiserte kriminelle siden pave Johannes Paul IIs skarpe utfall mot Sicilia-mafiaen i 1993, melder NTB.

LES MER: Paven vil bekjempe mafiaen

Motangrep. Nå kan det altså virke som om mafiaen har innledet sin «motaksjon» mot Den katolske kirkes overhode. 6. juli boikottet 200 innsatte fanger i Larino i Molise-området en gudstjeneste.

– Når vi ikke kan gå til nattverd er det ingen vits i å delta på messen, sa de innsatte ifølge fengselspresten som blir sitert av Vatikanradioen.

Noen få dager tidligere skal en Maria-prosesjon i landsbyen Oppido Mamertina ha gått en omvei for å passere huset der den 82 år gamle lederen av mafiaorganisasjonen 'Ndrangheta, Giuseppe Mazzagatti, sitter i husarrest. Prosesjonen stoppet foran huset og lot Maria-statuen bikke fremover som et nikk til mafiabossen.

– Dette blir sett på som en klar utfordring til pavens tale, kommenterte Vatikanradioen.

LES MER: – Paven må passe seg for mafiaen

Ikke redd. – Hva håper paven å oppnå med å bannlyse mafiamedlemmer, Federico Lombardi?

– Han gjør bare jobben sin og belyser både det som er rett og det som ikke er rett. Pavens oppdrag er å forkynne evangeliet. I denne regionen er dette et stort problem og paven så et behov for å si noe om det.

– Tar paven en risiko ved å provosere slik han gjør?

– Paven er ikke kjent for å være en fryktsom person. Han ønsker å si det som han mener trengs å bli sagt.

Lombardi påpeker at paven for eksempel motsetter seg å kjøre i pansret bil.

– Jeg tror ikke han er redd.

Bekjempes. Stemningen var allerede spent da paven kom til Calabria. I januar ble en treåring drept i et mafiaoppgjør. Paven møtte slektningene til barnet og sa at kirken ville gjøre sitt ytterste for å bekjempe organisert kriminalitet. Han karakteriserte mafiaens virksomhet som «dyrkelse av det onde og en hån mot det felles beste».

– De som i sitt liv følger den onde vei, som mafiamedlemmene gjør, står ikke i forbindelse med Gud. De er ekskommunisert, sa paven til menneskemengden som hadde møtt fram til messe i Calabria.

– Denne ondskapen må bekjempes, den må dyttes vekk. Vi må si nei til dette, fortsatte paven.

Farlig. Pavens antikorrupsjonsarbeid i Den katolske kirke er ikke noe nytt. Kort tid etter utnevnelsen startet paven gjennomgangen av økonomien i den skandalebefengte Vatikanbanken. I fjor gikk en kjent mafiajeger i det italienske rettsvesenet, Nicola Gratteri, ut og sa at det begynner å bli farlig for paven, og at han må bli forsiktig.

– Hvis sjefene kunne ta ham, ville de ikke nøle. Jeg vet ikke om organiserte kriminelle er i posisjon til å gjøre noe, men det er sikkert at de tenker på det. De kan være farlige, uttalte Gratteri til avisen Il Fatto Quotidiano.

Også en annen mafiaekspert, Antonio Nicao, har sagt at det er en sikkerhetsrisiko at paven stadig blander seg med store folkemengder.

– Han må være mer forsiktig. Han kan ikke lenger gå rundt på vatikanplassen som om han var en normal person, sa Nicao i fjor.

Men pavens pressedirektør kan bekrefte at paven beveger seg fritt rundt slik han ønsker.

– Realiteten er at paven fortsetter å gjøre akkurat det han har gjort hele tiden, sier Federico Lombardi.

Attentat. Pave Frans' forgjengere, Benedikt XVI og Johannes Paul II, ble møtt med store motreaksjoner da de forsøkte å bekjempe mafiaen. I 1993 gjennomførte den sicilianske mafiaklanen Cosa Nostra et bombeattentat mot Lateraner-katedralen og San Giogion in Velabro-kirken, som begge ligger i Roma.

Lateraner-katedralen er sete for Romas biskop, med andre ord paven, og budskapet kunne derfor neppe være mer tydelig, skriver Kristeligt Dagblad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter