Nyheter

Superbloggere, PR-rådgivere og manglende åpenhet

En superblogger og en tidligere ambassadør har godt av å få sine ulike roller etterprøvet.

For bare noen tiår siden var betegnelsen blogger noe helt ukjent. Her i Norge kjente vi heller ikke så fortrolige med yrker som lobbyister, informasjonsrådgivere eller spin-doctors, som amerikanerne kaller det.

Fremveksten av disse nye yrkene stiller både politikere, byråkrater og mediefolk overfor nye utfordringer. Rollene er blitt uklare. Vi som jobber med journalistikk, må være langt mer bevisste på å sjekke hvilke interesser en aktør jobber for.

I dagens avis har Vårt Land en større sak om den kjente bloggeren Susanna Kaluza. Tidligere i år engasjerte hun seg som en sterk motstander av reservasjonsretten for leger. Som blogger har hun fremstått som en selvstendig og uavhengig stemme, men under et intervju i organisasjonen Virke har Arbeiderpartiets kommunikasjonsekspert Hans Kristian Amundsen fortalt noe som gjør at det stilles spørsmål om Kaluzas uavhengighet. Lot hun seg bruke av Arbeiderpartiet for å fremme partiets interesser i denne konkrete saken?

Kaluza er ingen enslig svale i rollenes utydelighet. De siste dagene har det vært en voldsom diskusjon om påvirkningsbyrået First Houses rolle i spørsmålet om sammensetningen av Nobelkomiteen. Jobber PR-byrået for kinesiske interesser eller tar det oppdrag for norske interesser som ønsker å få bedre forhold til Kina? Tidligere ambassadør Morten Wetland er ansatt i First House. Han skrev for en uke siden et innlegg om hvor flaue amerikanerne ble over at Barack Obama fikk fredsprisen i 2009.…

Man trenger ikke være spesielt konspiratorisk anlagt for å tenke at Wetland skrev denne artikkelen for å svekke Jaglands kandidatur til gjenvalg som Nobelkomiteens leder. For norske næringsinteresser som ønsker å få reetablert forholdet til Kina, ville det vært en god begynnelse å få Jagland ut av komiteen. Denne opplevelsen forsterkes når vi får høre at samme Wetland har deltatt i næringslivsmøter der Norges forhold til Kina har stått på agendaen og der sammensetningen av Nobelkomiteen har vært tema.

Felles for de to sakene som er nevnt her, er at bildet foreløpig er uklart, men hva er det som skaper uklarheten? Personer som vandrer uanstrengt ut og inn av ulike roller, må finne seg i at det blir en etterprøving av hva de foretar seg. Særlig gjelder det der det er manglende åpenhet om hvilke nye roller man har gått inn i.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter