Nyheter

Kirkeveteran er redd for at ‘sutring’ påvirker biskopene

– Ingen katastrofe om 10.000 melder seg ut av kirken, mener Egil Morland.

Bjørgvin-delegaten var blant de som gledet seg over at Kirkemøtet ikke gjorde vedtak som endret på kirkens ekteskapssyn. Men allerede få dager etter vedtakene, sier flere prester at de likevel vil vie homofile.

– Blir gleden kortvarig?

– Jeg vil svare at framtiden er Guds og at jeg ikke hadde ikke engasjert meg i dette dersom jeg trodde det uansett ville bli likekjønnede vigsler i folkekirken, sier Morland som også sitter i Kirkerådets arbeidsutvalg og er førstelektor ved NLA Høgskolen i Bergen.

LES OGSÅ: Jurist: – Homobryllup vil bli kjent ugyldige

– Kampanjejournalistikk. – Men kampen for likekjønnede vigsler fortsetter. Når skjer den neste mobiliseringen fra dere side?

– Vi har aldri ønsket noen kamp. Det er den andre siden som presser denne saken frem på dagsorden og stadig krever høringer og utredninger. Og media kaster seg over saken og driver i kampanjejournalistikk for homovigsel.

LES MER: Prest vil begå sivil ulydighet

– Tapper energi. Morland ville helst brukt kreftene på andre kirkesaker.

– Akkurat nå er jeg mest opptatt av at den andre sidens reaksjoner kan ha store negative konsekvenser for kirken.

Veteranen viser til protokollførselen som ble gjort på tampen av Kirkemøtet, underskrevet av 37 av deltakerne, om at biskopene ble bedt om å ta grep slik at to homofilisyn kan bli praktisert i kirken.

– Biskopene må styre. I bispedømmene med biskoper som er for homovigsel, argumenterer nå flere prester for at protokollførselen gir dem rett til å vie homofile.

– Hva vil dere gjøre med dette?

– Det er biskopene som skal holde orden i huset, så vi har ikke så mye å stille opp med. Men vi vil oppfordre de som går i kirken fast om å protestere mot at prester ikke følger reglene vedtatt av Kirkemøtet. Prestene kan ikke bare ta seg til rette.

LES MER: Gir klarsignal for homoforbønn

– Ødelegger Kirkemøtet. Morland mener dette vil få store konsekvenser siden det er Kirkemøtet som fastsette læren og om man kan vie homofile, ikke biskopene.

– Jeg har stor forståelse for at de som forfattet denne protokolltilførselen hadde behov for å utrykke sin frustrasjon. Men dersom dette blir fulgt opp så minner det om sutring der de ber biskopene om å gjøre det de selv ikke fikk til på Kirkemøtet.

– Alle vil etter hvert betale en høy pris for at flere nå vil bryte reglene som er vedtatt Kirkemøtet. Dette bryter ned Kirkemøtets autoritet og man applauderer at biskopene saboterer tidligere vedtak som kirkens «storting» har gjort.

LES OGSÅ: 8.400 fant kirke-utmeldingsskjema etter homodebatt

Storme ferdig. Men Morland tror ikke kirken er i ferd med å gå opp i limingen på den måten at det blir elleve bispedømmer som styres etter hva deres biskop mener.

– Vi er fortsatt en kirke og det har bare gått noen få dager siden Kirkemøtet ble avsluttet. Denne stormen må få legge seg. Jeg sa selv unnskyld for ting jeg sa på Kirkemøtet, og det er det andre også som har mulighet til å gjøre i tiden som kommer.

Det han er bekymret for er at de faste kirkegjengerne nå vil synes folkekirken er så vaklevoren at de ikke vil gå i den.

– Dersom de kirkeaktive forsvinner blir det ingen igjen til å holde den aktiv og ved like. Og da finnes det ikke lenger en kirke som kan være seremonimester for folk, ved dåp, bryllup og begravelser.

VÅRT LAND MENER: http://www.verdidebatt.no/debatt/cat12/subcat13/thread11490934/#post_11490934 Kirkevalget høsten 2015 blir startskuddet for neste runde av den kirkelige homofilidebatten, skriver Trygve W. Jordheim]

OK med 10.000 ut. – Hva tenker du om utmeldingene?

– Dersom tallet på de som melder seg ut for eksempel øker til 10.000 i år, er ikke det noen katastrofe. Jeg håper selvsagt at folk blir værende, men det er ikke de aktive kirkegjengerne som går ut.

Noen ser veteranen likevel i saken.

– Det positive er at folk nå begynner å forstå at kirken står for noe annet enn summen av det norske folks mening. Synd og nåde er heller ikke populære tema, eller at det koster å være en kristen.

VERDIDEBATT: – Ikke meld dere ut av kirken, skriver Mats Kvaløy-Bjørbekk, Arild Grande og Ragnhild Kaski i Kristne Arbeidere

Tapte siste avstemming. Ingen forslag angående kirkens praksis fikk flertall i Kirkemøtet. Etter vanlige regler er det da nåværende praksis, som innebærer at det bare er heterofile som kan inngå ekteskap, som gjelder. Flere mener at disse ikke-vedtakene av Kirkemøtet har skapt en ny situasjon.

– Hvorfor ble også deres forslag nedstemt, Morland?

– Jeg har i etterkant fått vite at noen av de som står på vår side om å bevare den klassiske ekteskapsforståelsen, stemte mot forslaget. De gjorde det fordi de mener prester ikke skal utføre en forbønnshandling for likekjønnede par som har giftet seg borgerlig.

LES MER: Kirkemøtet: – Homosaken splitter oss ikke

– Ble straffet. Utfallet hadde blitt annerledes dersom avstemmingen hadde blitt lagt opp annerledes, mener Morland.

– Hadde vi stemt mellom et klassisk ekteskapssyn og et nytt som også inkluderer likekjønnede, er jeg overbevist over at det klassiske hadde fått flertall. Det viser de to første avstemningene. Nå ble situasjonen den at vi også ble straffet av dem som var enige i vårt syn på ekteskapet, men som likevel vil ha en ny forbønnsordning.

SAMLESIDE: Alt om Kirkemøtet 2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter