Nyheter

Muslimer nektes å be

Lov å ha bønneforbud under teaterforestilling, sier Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Når det spilles teater i Kvinesdal kulturhus kan ikke publikum reise seg opp under forestillingen og gå ut for å be.

Når Riksteateret neste uke spiller forestillingen «Folkestyre» i det kommunale kulturhuset har kultursjef Jan Schou innført bønneforbud under forestillingen, melder avisen Agder.

Forstyrrer salen. Forbudet har rot i en opplevelse i fjor. Da Riksteatret gjestet Kvinesdal med et teaterstykke reiste en gruppe menn seg midt under forestilingen for å be i trappa. Som kjent ber mange muslimer fem ganger daglig. Etter bønnen i trappa vendte mennene tilbake til teaterforestillingen.

Kultursjefen forklarer bønneforbudet slik:

– Det forstyrret salen og skuespillerne at så mange reiste seg og gikk ut av salen, sier han til NRK Sørlandet.

Får støtte. Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) stiller seg bak forbudet:

– Bønn er en viktig del av religionsutøvelsen og det er viktig at samfunnet legger til rette for dette. Men slik jeg ser det har det i dette tilfellet vært gode grunner for å forby en planlagt ut- og innmarsj under en teaterforestilling, sier jurist og rådgiver i LDO, Marte Bauge, til NRK.

Hun opplyser at det i utgangspunktet er forbudt å diskriminere noen på grunn av religion, men det finnes visse unntak fra forbudet i diskrimineringsloven.

- Dette mener jeg et slikt unntak, sier Bauge.

Ønsker pause. Muslimsk union Agder mener konflikten mellom bønn og ro under forestillingen kan løses med at Kvinesdal kommune kan utsette oppstarten på oppsetningen noen minutter for å imøtekomme muslimenes bønnebehov – eller legge inn en bønnepause.

– Jeg forstår helt klart at muslimene måtte reise seg, for det er fem bønner som må gjøres om dagen. Man kan ikke droppe en bønn, sier Akmal Ali i Muslimsk union Agder til NRK Sørlandet.

Ikke ut og inn. Til Agder sier kultursjef Schou at det ikke har kommet noen anmodning om å utsette forestillingen.

– Men om folk kommer to eller fem minutter for sent er i orden. Det er ikke poenget her. Poenget er at dørene lukkes på et gitt tidspunkt – og da forventes det at folk blir på sine plasser, og ikke tar en «pause» – for så å komme inn igjen, sier Schou.

Sjef for Riksteateret, Ellen Horn, sier til Agder at teateropplevelsen blir best for alle dersom både de som sitter i salen og de som står på scenen kan unngå å bli forstyrret av andre impulser.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter