Nyheter

Venstre og KrF forsvarer kull-vending

Arbeiderpartiets forslag om å trekke oljefondet ut av kullselskaper får likevel ikke støtte fra Venstre og KrF.

Ap håpet å påføre den blåblå regjeringen dens første nederlag da finanspolitisk talsmann Jonas Gahr Støre foreslo at Stortinget pålegger regjeringen å utrede å avvikle oljefondets investeringer i kullselskaper.

Forslaget kunne få flertall, fordi både Venstre og KrF tidligere har fremmet beslektede forslag i Stortinget. Begge ga uttrykk for støtte da forslaget ble lagt fram.

Snur. Men onsdag ble det klart at samarbeidspartiene i stedet vender seg til regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet i håp om å få til et vedtak som strekker seg lenger enn kullinvesteringer. I så fall ryker det potensielle flertallet for Ap-forslaget.

– Vi har jo et ønske om å bli enige med den regjeringen som vi har vært med på å innsette, sier leder av finanskomiteen på Stortinget, KrFs Hans Olav Syversen, til NTB.

Han sier at målet for KrF er å få en utredning som er bredest mulig, som ser på både miljømessige sider og finansielle utfordringer ved investeringer i all fossil energi, ikke bare begrenset til kullselskaper.

Venstre-leder Trine Skei Grande uttrykker det samme:

– Vårt poeng er ikke «ut av kull», men å gjøre oss mindre avhengige av fossile inntektskilder i bredest mulig forstand, sier hun.

Støre beklager. Støre beklager utviklingen. Til VG sier han at et flertall i Stortinget for å trekke ut investeringer fra kull, nå blir et mindretall.

Syversen mener at Ap-forslaget fremstilles mer offensivt enn det er:

– Det har aldri vært vår politikk at vi skal ut av kullselskap i morgen. Også Ap-forslaget sier «etter en grundig vurdering». Så jeg stusser litt over den eskaleringen denne saken har fått. Det har ellers alltid vært enstemmighet i Stortinget om at endringer som gjelder Statens pensjonsfond utland, skal underlegges grundige vurderinger, sier han.

Zero-kritikk. Men også miljøstiftelsen Zero har advart sentrumspartiene, og spesielt Venstre.

– Hvis Venstre skal stemme for et annet forslag enn Arbeiderpartiets, må forslaget være enda mer konkret. Det vil være skandaløst om Venstre går inn for å utrede, fremfor å stille seg bak et flertall om å gå ut av kullselskaper, sier stiftelsens leder Marius Holm.

Trine Skei Grande mener tvert om:

– Vi opplever at vi kan oppnå mer i samarbeid med regjeringen i løpet av et år fram i tid, fremfor å kaste oss på Aps forslag i dag, sier hun.

Liten, mindre. Stortingets finanskomité avholdt høring om saken i slutten av januar. Der kom det fram at oljefondets kullportefølje er liten og på vei ned:

– Ved årsskiftet hadde vi 2,5 milliarder kroner investert i kullproduksjon. Dette tilsvarer 0,08 prosent av fondet. For to år siden var summen av investeringene på 5 milliarder. Dette er små investeringer, som i tillegg er minkende, opplyste Rune Slyngstad, administrerende direktør i Norges Bank Investment Management, under høringen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter