Nyheter

Erkebiskop fordømmer angrep på muslimer

Kristne militsgruppers angrep på muslimer i Den sentralafrikanske republikk er i strid med kristendommen, fastslår en av landets erkebiskoper.

Du kan ikke si at du er kristen og samtidig drepe, brenne og ødelegge din bror, sier erkebiskop Dieudonne Nzapalainga til Vatikanets radiostasjon.

Han ber om at dem som oppildner folk til å begå voldshandlinger, må stilles til ansvar for sine handlinger. Både kristne og muslimske sentralafrikanske ledere er enige om dette, ifølge erkebiskopen.

– Imamer, pastorer og jeg selv er helt på linje her. Vi ber om at de som manipulerer de unge, må holdes ansvarlige nasjonalt og internasjonalt, sier Nzapalainga.

Masseflukt. Både kristne og muslimske væpnede grupper har begått grove overgrep mot sivile i Den sentralafrikanske republikk det siste året.

Den siste tiden er det de kristne militsgruppene som kalles anti-balaka, som har vært på offensiven. Stadig kommer det meldinger om drap og mishandling av muslimske sivile, og menneskerettsgruppen Amnesty International mener det pågår etnisk rensing i Den sentralafrikanske republikk.

– Militsen anti-balaka utfører voldelige angrep i et forsøk på etnisk rensing. Resultatet er en muslimsk masseflukt av historiske dimensjoner, sa Joanne Mariner fra Amnesty tidligere denne uken.

– Sjokkerende barbari. FN har flere ganger varslet at det er fare for folkemord i Den sentralafrikanske republikk. Den humanitære katastrofen i landet har «ubeskrivelige dimensjoner», ifølge FNs høykommissær for flyktninger António Guterres.

– Den massive etno-religiøse rensingen fortsetter. Sjokkerende barbari, brutalitet og umenneskelighet preger volden, sa Guterres onsdag.

Samtidig som høykommissæren fordømte volden, sa landets nye president Catherine Samba Panza at hun erklærer krig mot de kristne militsgruppene.

– De tror at jeg er svak fordi jeg er kvinne. Men anti-balaka, som ønsker å drepe, vil selv bli jaktet på nå, sa hun i en tale til en menneskemengde i byen Mbaiki.

Panza ble innsatt som president i slutten av januar, i et forsøk på å få kontroll over situasjonen i landet. Så langt er det imidlertid lite som tyder på at landets første kvinnelige president vil klare å stanse de væpnede gruppenes herjinger.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter