Nyheter

Faresignaler for Frp

Varsellampene må nå blinke i Fremskrittspartiet.
 Siden valget har partiet tapt over 100.000 velgere.

ANALYSE: Fremskrittspartiet faller 3 prosentpoeng på vår meningsmåling for februar, og ender på en oppslutning på 11,7 prosent. Det er først og fremst Høyre som tjener på Frps tap. Hardkjøret mot Høyre for abortreservasjon har ikke skadet partiets velgeroppslutning – og slett ikke gitt Ap noe løft.

Dette er ikke noen plutselig utvikling. Fremskrittspartiets oppslutning har falt kontinuerlig på hver eneste måling vi har hatt siden april i fjor. Siden da har partiet tapt mer enn 200.000 velgere. Fremskrittspartiet er nå det partiet som har lavest velgerlojalitet, med 66,9 prosent. Mobiliseringsprosenten er bare 4,6.

LES OGSÅ: 'Sandberg kan være redningsmannen'

Høyre vinner. Høyre har den motsatte utviklingen. Siden valget har Høyre vunnet 140.000 velgere. Flest er vunnet fra Frp. På månedens måling ligger Høyre på 30,3 prosent – en fremgang på 3,3 prosentpoeng fra desember. Dermed er avstanden til Arbeiderpartiet på under 2 prosent. Ap har tapt siden desember og ligger nå på 32,1 prosent.

Men Arbeiderpartiets fall denne måneden henger nok sammen med forholdsvis høye tall på desembermålingen. Partiets oppslutning ligger over valgresultatet i fjor høst. Ap har vunnet nesten 80.000 siden valget, og noe under halvparten kommer fra Frp.

LES OGSÅ: Elendige meningsmålinger for Frp

Flertall. Regjeringen har fortsatt komfortabelt flertall på 92 representanter i Stortinget når støtten fra KrF og Venstre regnes med, men de to blå partiene ligger langt fra å ha flertall alene. Kristelig Folkeparti har en liten tilbakegang og Venstre en tilsvarende fremgang siden desember. De får dermed samme oppslutning på februarmålingen: 5,1 prosent.

Senterpartiet går fram 1,6 prosentpoeng til 5,9 prosent. Målingen er tatt opp etter at Liv Signe Navarsete kunngjorde at hun trekker seg, uten at det er mulig å si at det er noen sammenheng.

Sosialistisk Venstreparti ligger fortsatt under sperregrensen med 3,9 prosent, til tross for en liten fremgang på denne målingen.

MDG 7 på Tinget. Miljøpartiet De Grønne hever seg derimot over sperregrensen, og 4 prosent oppslutning ville gi uttelling i form av 7 stortingsmandater. Mens Rødt fortsatt holder seg nede på 1,4 prosent.

Hvis denne målingen hadde vært stortingsvalg, ville mandatfordelingen blitt: Ap 57, H 54, Frp 20, Sp 10, KrF 9, V 9, MDG 7, SV 2 og Rødt 1.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter