Nyheter

Pasienter velger seg reservasjonslege

Gunhild Felde har opplevd å få nye pasienter på sin liste etter å ha flagget sitt syn på abort.

– Jeg vet ikke om jeg har mistet noen pasienter, men jeg vet at pasienter har valgt meg på grunn av mitt standpunkt i reservasjonssaken, sier Felde.

Gunhild Felde (42) er trebarnsmor og har arbeidet som allmennlege i Bergen i tretten år.

LES OGSÅ: «Jeg er en av disse ufyselige, moralistiske legene»

Hun er blant reservasjonslegene som tydeligst har stått fram i media. Felde tror noen pasienter syns det er trygt med en lege som ønsker å verne om livet.

– Det er mange som gjerne vil ha en lege som er kritisk til abort, men dette perspektivet blir helt borte i debatten, sier Felde og spør:

– Hva med disse pasientenes rettigheter og ønsker?

LES OGSÅ: Nesten flertall mot lokal abort-reservasjon

Abortpress. Gunhild Feldes avgjørelse har blitt formet av møtene med kvinner som kom for å ta abort.

Hun opplevde at mange ble presset fra familie eller kjæreste om å ta abort, uten å få anledning til å samtale om tvilen på en skikkelig måte.

– Jeg tror mange tar abort for andre enn seg selv. Disse kvinnene tviler, men får lite rom for tvilen, hevder Felde.

– Mange møter helsepersonell som tar det for gitt at man velger abort i en vanskelig situasjon. Jeg tror det er et større problem enn at noen reserverer seg mot å henvise.

Som reservasjonslege møter hun nå færre pasienter som behøver disse samtalene.

– På en møte er det en sorg ikke å ha disse samtalene, for jeg vil ikke støte noen fra meg. Det er en selvfølge å møte også disse pasientene på en åpen måte og respektere deres valg, men jeg kan forstå de som ikke vil møte meg.

Tror du at kvinner kan oppleve det som en moralsk pekefinger å møte disse standpunktene?

– Å dømme noen er en fjern tankegang for meg, men ja, jeg kan forstå at det kan oppleves slik. Det er utfordrende å kommunisere standpunktet mitt uten at andre skal føle at jeg moraliserer, sier hun.

– Kjernen i det er at noen har en absolutt grense for hva man kan gjøre, uten at det innebærer en fordømmelse av andre kvinners valg.

BLI MED I DEBATTEN: «Forslaget til regelverk for fastlegers reservasjon er klokt og tolerant», mener lege Morten Magelssen.

Vanskelig valg. Da Felde først begynte som allmennlege, benyttet hun seg ikke av reservasjonsretten. Etterhvert ble imidlertid tanken på å underskrive på henvisningen for vanskelig å bære.

– Jeg opplevde at jeg hadde et ansvar for fosteret. Som lege
er jeg kalt til å ta vare på liv, ikke ta liv, og konsekvensen av å henvise kunne jeg ikke stå inne for, sier Felde.

– Hva er det som er så problematisk med selve henvisningen? Du utfører jo ikke selve inngrepet? – Man kan ikke trekke fram et ledd i abortprosessen som mer eller mindre viktig. I formell rettstenkning er intensjonen bak en handling like viktig som selve handlingen.

– Likevel henviser du kvinnene videre til en kollega – som du vet vil henvise videre til abort. Hva skiller disse henvisningene?

– Å sette opp pasienten på en time hos en kollega er ikke en henvisning, men en praktisk tilrettelegging. Å skrive under en henvisning, er å stille seg bak kvinnens intensjon om å ta abort, sier Felde.

VERDIDEBATT: «Jeg håper KrF innser at reservasjon for fastleger er en tapt sak.»

Viktig samvittighet. Hun påpeker at de fleste pasienter som ringer for å få henvisning til abort, blir satt opp direkte hos en kollega av henne på legekontoret.

At Felde ønsker å kjempe for sin rett til å reservere seg, handler ikke bare om at hun trives i jobben.

I stedet vil hun få fram hvor viktig det er for pasienten at hun som lege kan stå inne for det hun gjør.

– Hvis man ikke kan ta med seg selv og ens egne dypeste vurderinger inn i jobben sin, da blir man en dårligere lege, sier Felde.

Å gå på akkord med egen samvittighet kan være farlig, hevder hun.

– Det kan på sikt sløve oss som enkeltindivider og som samfunn. Det er rart at man ikke ønsker seg noe motstand i systemet. Dilemmaet vil jo alltid være der. Det kan en ikke vedta seg bort fra. Da er det et gode at bevisstheten om abort som etisk dilemma holdes varmt.

LES OGSÅ: KrF-topp: Høie skaper slagmark

Frykter framtida. Nå er Felde bekymret for framtidas rekruttering til lege-yrket.

Da hun selv begynte som allmennlege, var det en forståelse for at reservasjonsretten fungerte. Signalet som nå sendes er at man enten ikke får reservere seg, eller at det kommer til å bli veldig byråkratisk.

Det kan ekskludere mange gode allmennlegeemner, påpeker Gunhild Felde.

– Det vil alle tape på, avslutter hun. – Både faget, samfunnsdebatten og pasientene som verdsetter leger som har dette synet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter