Nyheter

Nesten flertall mot lokal abort-reservasjon

Helseminister Bent Høies «valgfrie» reservasjonsadgang i kommunene, kan bli skutt ned med tverrpolitisk press. Jens Stoltenberg (Ap) fører an.

– Spørsmålet om reservasjon er et nasjonalt verdispørsmål. Det kan ikke avgjøres på en lokalpolitisk slagmark, sier Arbeiderpartiets tidligere statsminister.

KrF får nå en form for indirekte drahjelp når de nå forbereder en slags omkamp mot at reservasjonsadgangen skal bli frivillig for kommunene:

Selv om både Ap og Venstre er mot reservasjonsordningen fullt og helt, er partiene enda mer mot at saken skal være en lokal ordning. Også i «lokalstyrepartiet» Sp er topper svært skeptiske til helseminister Høies vri.

VÅRT LAND MENER: Jens Stoltenberg sier at dette er et spørsmål som må løses nasjonalt, ikke på kommuneplan. Det er et bra standpunkt.

Flertall. Dermed vokser det fram et potensielt flertall i Stortinget mot at kommuner skal kunne velge selv. Denne delen av forslaget kan bli stemt ut.

Venstre-leder Trine Skei Grande øker trykket mot dette sentrale punktet i Høyre-statsrådens høringsforslag:

– Mange debatter ender med berikelse for et kommunestyre, men ikke denne. Det blir snakk om noen få enkeltmenneskers overbevisning i ett enkelt kommunestyre, og jeg kan vanskelig se for meg dette som noen god debatt.

– Bør Stortinget stoppe «kommunalisering» av reservasjonsretten?

– Ja, dette gjør forslaget veldig mye verre. Jeg ser for meg ganske mange vonde debatter i norske kommunestyrer hvis det skulle bli resultatet, sier Grande.

LES OGSÅ: «Jeg er en av disse ufyselige, moralistiske legene»

'Verdisak'. I Stortinget i går satte både Ap og SV reservasjonsordningen under tøffe angrep. Overfor Vårt Land bruker Jens Stoltenberg sterke ord om konsekvensene. Ap-lederen sier han selvsagt er glad det blir minst mulig reservasjonsadgang for leger, men er imot den kommunale vrien.

– Jeg har respekt for at abortsaken reiser viktige verdimessige spørsmål. Ap var med på å sikre at leger som skulle utføre abort hadde reservasjonsadgang. Men den type henvisning fastleger skal gi, kan vi selvsagt ikke åpne for, sier han og fyrer løs:

– Å tenke seg at kommunene skal avgjøre denne typen grunnleggende verdispørsmål, blir ganske meningsløst. Da kan vi oppleve at et prinsipielt verdimessig spørsmål vurderes ganske ulikt i ulike deler av landet.

LES OGSÅ: Ordførere vil ikke gi fastleger reservasjonsrett

'Absurd situasjon'. Om ordningen blir lokal og store byer og tettbygde områder stemmer den ut, mener Stoltenberg det vil oppstå «en absurd situasjon».

– KrF vil ikke få gjennomslag for sin politikk. Og i små kommuner der reservasjonsadgang er aller mest problematisk, kan reservasjon bli innført.

Stoltenberg vil arrestere Høyres bruk av fastlegeregelverket for å begrunne fremstøtet:

– Det er riktig at kommunene er ansvarlige for fastlegene. Men staten har jo fastlagt strenge rammer for disse avtalene. Dette er et nasjonalt verdispørsmål som ikke kan avgjøres på en lokalpolitisk slagmark.

BLI MED I DEBATTEN: «Forslaget til regelverk for fastlegers reservasjon er klokt og tolerant», mener lege Morten Magelssen.

Sp-skepsis. Ap-lederen vil ikke si hvordan partiet vil forholde seg til lokal selvbestemmelse når Høies forslag blir stortingssak.

– Men vi vil være mot at dette avgjøres i kommunestyrene.

Også i Sp er det reaksjoner etter at kommunale fristilling fra reservasjonsadgangen ble kjent. Flere i stortingsgruppen ønsker å stemme for reservasjon. I praksis er de regjeringens siste sjanse til flertall om et knippe i egen Høyre-gruppe bryter ut og stemmer mot fastlegereservasjon.

VERDIDEBATT: «Jeg håper KrF innser at reservasjon for fastleger er en tapt sak.»

Nestleder Trygve Slagsvold Vedum vil nå lese høringsnotatet fra helseminister Høie svært nøye, og uttrykker skepsis:

– At det skulle være lokal avgjørelsesmyndighet, er en ny tanke for oss. At man i små kommunestyrer i praksis skal kunne diskutere samvittigheten til en enkeltlege, kan utløse noen veldig rare debatter.

BLI MED I DEBATTEN: «Reservasjonslegene må stå fram», mener teolog.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter