Nyheter

Første kvinne til topps i Kirkenes Verdensråd

– Agnus Abuom er så kompetent at dette neppe er kontroversielt, sier Atle Sommerfeldt.

Kenyanske Agnes Abuom skal lede Kirkenes Verdensråd (KV), verdens største økumeniske organisasjon, de neste sju årene. Fredag ble hun valgt til leder i sentralkomiteen, som er organisasjonens styringsorgan mellom generalforsamlingene.

Siden generalforsamlingen ble holdt i Sør-Korea, skulle man ifølge tradisjonen ha valgt en asiatisk leder.

– Det kan tenkes at man har brutt med dette for heller å velge en kompetent kvinne, sier Borg-biskop Atle Sommerfeldt, som kjenner organisasjonen godt.

LES MER: Norsk 25-åring inn i ledelsen i Kirkenes Verdensråd

– Svært kompetent. – Min bønn er at vi sammen skal bevege oss fremover de neste årene, til tross for forskjellene oss i mellom som har potensial til å splitte oss, sa Abuom etter at hun ble valgt fredag.

Aboum la også til at organisasjonens beslutningsmodell der vedtak skal fattes ved konsensus, passer godt med den feminine måten å foreta valg på.

Sommerfeldt kjenner Abuom og har som tidligere generalsekretær i Kirkens Nødhjelp jobbet tett med Kirkenes Verdensråd. Han har også jobbet mye med kirker fra Abuoms kontinent.

– Jeg er sikker på at Abuom ikke er gjenstand for radikal kjønnskvotering. Hun er veldig kompetent, en utrolig nettverksbygger og tung ekspert på menneskerettigheter og utviklingsspørsmål, sier han.

VIDEO: Slik viser verdens kristne enhet og mangfold

Fengslet. Abuom satt i fengsel på 1980-tallet siden hun var menneskerettighetsaktivist. Hun har også tatt en doktorgrad i Sverige og snakker svensk.

Det er lenge blitt diskutert om hovedkontoret i KV burde flyttes fra Genève i Sveits til en by i Afrika eller Asia, siden disse kontinentene er blitt svært viktige i kristen sammenheng.

– Abuom har veldig tett kontakt med utviklingsprosesser i Afrika og vil løfte organisasjonens profil til å bli mer relevant for de lokale kirkene. Kirkenes Verdensråd har vært veldig teologisk styrt. Nå kan profilen bli mer jordnær, håper Sommerfeldt.

LES MER: Biskopen har sjekket inn på Paradise hotel

– Kompetent. – Er valget av en afrikaner en slags erstatning for at hovedsetet fremdeles er i Genève?

– Den diskusjonen har pågått så lenge, og den forrige lederen var fra Latin-Amerika. Derfor tror jeg ikke det.

– Hvor kontroversielt er det at en kvinne blir leder?

– Det er også russiskortodokse kirker og kirker som ikke har kvinnelige ledere som er med i Kirkenes Verdensråd. Likevel tror jeg ikke dette er så kontroversielt. Det er godt kjent hvor kompetent Abuom er, sier Sommerfeldt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter