Nyheter

Reiser statue av Jesus i Syria

Hvorfor? Fordi, Jesus ville gjort det, sier initiativtaker.

En 12,3 meter høy bronsestatue av Jesus rager nå 32 meter opp i luften på en fjelltopp ved Cherubim klosteret i Saidnaya om lag tre mil utenfor hovedstaden Damaskus i Syria.

Statuen av Jesus som strekker hendene ut ligger ved en eldgammel pilegrimsrute mellom Konstantinopel og Jerusalem, melder Washington Post.

Forsinket. At statuen i det hele tatt kom seg hele veien til Syria og ble reist uten uhell 14. oktober betraktes som bemerkelsesverdig. Prosjektet har tatt åtte år og har blitt kraftig forsinket av borgerkrigen som begynte i mars 2011 med opprøret mot president Bashar al-Assad.

Kristne og andre minoriteter i landet er sårbare mål i konflikten, og statuen står innimellom landsbyer hvor det befinner seg opprørsstyrker knyttet til al-Qaida som har lite sympati for kristne.

Redde verden. Hva er da grunnen til at man setter opp en gigantisk statue av Kristus midt i et slikt område?

– Fordi Jesus ville ha gjort det, sier organisator Samir al-Ghadban.

Ifølge Al-Ghadban skal de mest sentrale, væpnede gruppene i området, Syriske regjeringsstyrker, opprørere og en lokale militsen, ha gått med på en våpenhvile de tre dagene det tok å sette opp statuen.

Prosjektet, som heter «Jeg har kommet for å redde verden», drives av den London-baserte organisasjonen St. Paul og St. George Foundation. Al-Gadbhan satte i gang prosjektet i 2005 i håp om at det kunne inspirere og oppmuntre kristne i Syria.

Kirken vokser. I kirker over hele Norge markeres kommende helg Søndag for forfulgte kristne. Åpne Dører skriver på sine hjemmesider at norske kristne trenger å bli utfordret og inspirert av vitnesbyrdet fra den lidende kirke. I år er det Syria som det settes søkelys på denne dagen.

Til tross for motstand, forfølgelse og grusomheter, vokser den kristne kirke i Syria, mener trosfrihetsaktivist.

– Både kristne og muslimer søker Guds hus, sier Stig Magne Heitmann i Åpne Dører til KPK.

Nylig var Heitmann på reise til et av Syrias naboland. Der møtte han og flere andre utsendinger fra Åpne Dører verden over kristne fra Syria som kunne rapportere fra sine liv i et krigsherjet land.

– Vi møtte blant annet mange pastorer. De forteller om dramatiske kidnappinger og bortføring av kristne menn, der det kreves løsepenger for å få dem utlevert. Mange av disse mennene blir tvunget til å være med i voldelige grupper. Om de ikke vil det, blir de truet med at deres koner blir voldtatt, sier Heitmann. Han sitter igjen med mange sterke inntrykk fra møter med syriske kristne.

Men midt i alt dette, er det også lyspunkter.

– Pastor Edward fra Syria forteller at selv om rundt 40 prosent av hans menighet har reist vekk fra landet, ser de stadig nye mennesker i kirken. 80 prosent av de nye har kristen bakgrunn, men også muslimer kommer. Særlig er kurdere åpne for evangeliet. Av de 39 som nylig er blitt døpt, er ni tidligere muslimer, sier Heitmann som kan fortelle at det snakkes om vekkelse i landet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter