Nyheter

Misjonsledere: – Dette har vært en vond sak

Men Frikirken og Misjonssambandet er glade for dommen fra Stavanger tingrett.

Den Evangelisk Lutherske Frikirke og Norsk Luthersk Misjonssamband inviterte torsdag formiddag til felles pressekonferanse for å kommentere avgjørelsen fra Stavanger tingrett. I dommen slås det fast at de to organisasjonene ikke kan holdes juridisk og økonomisk ansvarlige for det en kvinnelig internatskoleelev opplevde av omsorgssvikt, overgrep og manglende oppfølging på slutten av 1980-tallet.

– Vi mener at det er viktig at vi nå har fått en avklaring, og at dommen fastslår at vi ikke har et erstatningsansvar. Men dette har vært en vond sak. På vegne av Frikirken og NLM beklager vi sterkt at et misjonærbarn ble utsatt for overgrep på en av våre internatskoler, uttaler synodeformann Arnfinn Løyning i Frikirken og generalsekretær Øyvind Åsland i Misjonssambandet i en felles pressemelding.

LES MER: Misjonærbarn kan ikke kreve erstatning fra organisasjonene

Beklager fortsatt. I pressemeldingen sier de også:

«Denne saken har vært en stor belastning for mange involverte. Mange misjonærer, misjonærbarn og ansatte ved skoler og internat har tatt kontakt for å samtale om temaene som var oppe i rettssaken. Organisasjonene har i flere år erkjent og beklaget at opphold ved skoleinternat, og adskillelse fra foreldre har påført misjonærbarn belastninger. Vi står fast ved denne beklagelsen.»

LES MER: Internatsaken: Kvinnen er skuffet over dommen

Adskilt fra foreldrene. I pressemeldingen gjentar de mye av det de sa i retten om at ordningen med å tilby internatskoleplass til misjonærbarn var den beste ut ifra datidens kunnskap:

«I dag vet vi at internatsystemet ikke var godt, fordi små barn ble adskilt fra sine foreldre», erkjenner de to misjonslederne.

LES MER: 'Mange foreldre tar dårlige valg på vegne av sine barn. Det må foreldrene ta ansvar for'

Sluttet med internat. De mener dommen slår fast «at organiseringen av internatdriften som sådan var forsvarlig på bakgrunn av den kunnskapen som var allment akseptert på 80-tallet.»

Organisasjonen understreker også at det ikke lenger finnes internatskoler for barn i grunnskolen på misjonsfeltene.

«Det skyldes den kunnskapen vi nå har fått om de problemene adskillelse fra foreldre kan føre til for mindre barn.»

VERDIDEBATT: Gang på gang har enkeltmennesker sittet igjen med en opplevelse av at misjonsorganisasjonene var mer opptatt av å redde sin egen anseelse og økonomi enn å lytte til dem som opplevde omsorgssvikt og overgrep, skriver misjonærbarna Håvard Tørring, Magne Tørring og Harald Eraker

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter