Nyheter

Legestudenter sier nei til abort-reservasjon

85 prosent av kommende leger mener fastleger ikke bør få lov til å reservere seg mot å henvise til abort.

For første gang er det utført en holdingsundersøkelse blant medisinstudenter om en rekke kontroversielle behandlingsformer. Et at spørsmålene var om fastleger bør kunne reservere seg mot å henvise til abort. Hele 85 prosent av medisinstudentene sa nei til reservasjonsadgang. Bare 10 prosent sa ja.

– Kun 10 prosent er overraskende lavt, sier lege og doktorgradsstipendiat Morten Magelssen.

Han arbeider ved Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo og har vært veiledet de to medisinstudentene som har gjennomførte undersøkelsen.

Omstridt. Spørsmålet om fastleger skal få reservere seg mot behandling og henvisning i spørsmål som strider mot deres samvittighet har vært heftig diskutert de siste to årene.

Høsten 2011 sendte Helsedepartementet ut et rundskriv som lukket døren for at fastleger kunne reservere seg mot henvisning til abort. Flere hundre helsearbeidere reagerte på reservasjonsnekten og signerte et opprop for samvittighetsfrihet.

Nå er saken igjen høyaktuell da spørsmålet ble en del av sonderingssamtalene på mellom Venstre, KrF, Høyre og Frp de siste ukene. De tre samarbeidspartiene utenom Venstre ble enig om dette:

«Det gis reservasjonsmuligheter for fastleger etter dialog med Den norske legeforeningen».

Liv og død. – Hvorfor er reservasjonsmulighet viktig?

– Det er en god ting i samfunnet at vi kan ta hensyn til dype overbevisningsgrunner på områder som gjelder liv og død. Så lenge pasienten ikke bli skadelidende, så ønsker vi det, sier nestleder i Allmennlegeforeningen, Ivar Halvorsen.

Før sommeren var reservasjonsspørsmålet oppe til debatt på Legeforeningens landsmøte. Her landet foreningen på et ja til reservasjonsadgang for fastleger. Flertallet av studentene er dermed uenig i Legeforeningens syn.

– Hvorfor er det så stort sprik mellom Legeforeningen og legestudentene?

– Det er ikke sikkert undersøkelsen har spurt om det samme. Det er flere forutseninger i Legeforeningens syn: Pasienten må på ingen måte skal fratas noen rettigheter, de skal vite om legens syn på forhånd, og fastlegen skal ha inngått avtale med en annen lege som kan henvise, sier Halvorsen.

Betydelig andel. De kommende legene som er spurt er fordelt på de fire medisinutdanningene i Norge. 531 studenter har svart på undersøkelsen som ble utført våren 2012.

I undersøkelsen svarer 4,9 prosent at de selv kunne tenke seg å reservere seg mot henvisning til abort.

– Det er en betydelig andel. Mange av disse vil trolig gå inn i allmennpraksis, og derfor blir det også i fremtiden en viss minoritet som vil ønske å reservere seg, sier Magelssen.

Studentene ble også spurt om reservasjonsmulighet mot å delta i et abortinngrep. Her svarte 42 prosent at de er motstandere av dette. 55 prosent er for en slik reservasjonsrett.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter