Nyheter

Tidligere politisjef: Vi skrev opp alle romfolk

Registeret med romfolk hos politiet i Skåne har eksistert siden 2005, og det var godt forankret oppover i systemet, ifølge en tidligere politileder.

Tidligere leder for spaningsstyrken ved politiet i Lund forteller til Aftonbladet at registeret var velkjent og tatt i bruk av blant annet det svenske Skatteverket.

– At dette skulle ha funnet sted i bare et par år er en superløgn fra politiledelsen, sier den nå pensjonerte politimannen.

Den tidligere sjefen for spaningsavdelingen i Lund forteller at registeret som ble avslørt mandag ble opprettet allerede i 2005, ikke i 2011, slik politiledelsen opplyste mandag.

Stor nytte. – På midten av 2000-tallet fikk vi store problemer med innbrudd i boliger i distriktet. Vi ville vite hva som var årsaken til dette. Vi fant ut at var romfolk som organiserte innbruddene og at de fikk andre romfolk til å utføre dem, forteller han til Aftonbladet.

Politiet begynte å kartlegge de ulike familiene og etter enkle undersøkelser ble det laget et register. Et slags familietre ble laget. Den tidligere politisjefen forteller at de hadde stor nytte av oversikten.

– Det var raskt og effektivt.

Han forteller at politiledelsen var godt kjent med hva som pågikk.

Dårlig samvittighet. Ifølge den tidligere politisjefen hadde politiet i deler av Skåne problem med kriminalitet utført av romfolk allerede tilbake på 80-tallet. Størst skal problemet ha vært utenfor Lund.

– På den tiden hadde man en veske med fotografier så man kunne få oversikt over romfolk som samarbeidet, sier ekspolitimannen, som nå sier han har dårlig samvittighet over registreringen av romfolk.

– Jeg har litt dårlig samvittighet. Alle ble jo kartlagt. Til og med barn. Registeret inneholdt selvfølgelig mange som ikke var kriminelle. Inngiftede var også med.

– Det var galt. Men vi brydde oss jo ikke om de personene, kun om de som ble antatt å være interessante ut ifra et kriminelt synspunkt. Uskyldige skal selvfølgelig ikke rammes, sier han. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter