Nyheter

Forsiktig optimisme etter Syria-avtale

100.000 menneskeliv er gått tapt i Syrias borgerkrig. Men avtalen om at landets kjemiske våpen skal ødelegges, skaper et forsiktig håp om en politisk løsning på krisen.

Etter å ha vært på kollisjonskurs i over to år om Syria-konflikten er USA og Russland nå enige om en avtale for hvordan Syrias arsenal av kjemiske våpen skal ødelegges.

Det skjedde etter at Syria de siste ukene har levd med en klar trussel om en militæraksjon mot landet etter at hundrevis av syrere ble drept i et kjemisk angrep 21. august.

LES OGSÅ: Sårede syrere behandles på israelske sykehus

FNs generalsekretær Ban Ki-moon håper avtalen vil hindre ytterligere bruk av kjemiske våpen og bane vei for en politisk løsning på konflikten. Storbritannia ønsker avtalen velkommen, og Frankrike kaller den et gjennombrudd.

– Hvis handling følger ord, har muligheten for en politisk løsning økt betydelig, sier Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle.

– Gode nyheter. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener det nærmest er sensasjonelt hvordan Russland og USA har nærmet seg hverandre de siste to ukene og nå kommet fram til en konkret avtale.

– Dette er veldig gode nyheter og viktig for denne konflikten. Russland og USA har vært grunnleggende uenige om Syria i to og et halvt år, og det har hindret en konstruktiv tilnærming fra det internasjonale samfunnet, sier Eide til NTB.

Nettopp splittelsen mellom USA og Russland har vært et stort problem for å finne politiske løsninger på krisen, fordi de to landene står steilt mot hverandre i FNs sikkerhetsråd. Russland har i en årrekke vært en nær alliert av Syria.

– Det er langt fram til en løsning på konflikten. Men jeg håper dette er starten på en gryende enighet, sier Eide.

Skal ødelegges. I henhold til avtalen om de kjemiske våpnene må Syria innen en uke lage en oversikt over alle sine kjemiske våpen. Hele våpenarsenalet skal så ødelegges innen sommeren 2014.

Avtalen åpner ikke for maktbruk mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad. Men det finnes likevel en indirekte trussel om bruk av militærmakt. Avtalen har nemlig en henvisning til kapittel 7 i FN-charteret, hvor det åpnes for straffetiltak av militær eller annen karakter.

USA antar at Syrias program for kjemiske våpen totalt omfatter omkring 45 ulike steder i landet, ifølge en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Blant annet inngår blistergass som sennepsgass og nervegassen sarin i Syrias arsenal av kjemiske våpen.

Skuffet opposisjon. Syrias opposisjonelle grupper hadde håpet det kjemiske angrepet og USAs skarpe reaksjon i etterkant ville bety at de ville få hjelp av et militært angrep mot Assads styrker. Opposisjonen er derfor skuffet over avtalen om de kjemiske våpnene, som trolig fører til at et militært angrep utsettes.

– Vi kan ikke godta noen del av dette initiativet, sier general Selim Idriss fra opposisjonsgruppen Den frie syriske hæren ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Syrias borgerkrig startet som fredelige demonstrasjoner mot Assad-regimet i mars 2011, men utviklet seg raskt til en væpnet konflikt. I tillegg til over 100.000 drepte har krigen skapt en flyktningtragedie av enorme proporsjoner. Millioner av syrere er drevet fra sine hjem. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter