Nyheter

‘Mange foreldre tar dårlige valg på vegne av sine barn. Det må foreldrene ta ansvar for’

Misjonsorganisasjonene fastholder at internatskolesystemet «ble drevet forsvarlig ut fra de kunnskaper man hadde».

STAVANGER: Partene i misjonærbarnsaken har fortsatt helt ulik forståelse av ansvaret for overgrep og oppvekstforhold på internatet på Taiwan på 1980-tallet.

– Opphold på internatskole førte til en tapt barndom for mange. Misjonens internatopplegg i Taiwan hadde ikke gått an i Norge, konkluderte saksøkerens advokat, Kjetil Mjaaland i den avsluttende prosedyren fredag.

LES MER: Roser overgrepsoffer som går til sak mot misjonen

Trodde det var greit. – Internatskolen ble drevet forsvarlig ut fra de kunnskaper man hadde den gang. Det er ingen holdepunkter for å si at virksomheten ved internatet var uansvarlig. Organisasjonene og foreldrene trodde at dette var greit, at internatet var den beste løsningen for barna, oppsummerte Misjonssambandet (NLM) og Frikirkens advokat, Christian Lundin, i sin prosedyre.

Stavanger tingrett skal ta stilling til om Frikirken og NLM er erstatningsansvarlige for overgrep, omsorgssvikt og for måten organisasjonene reagerte da overgrepssaken ble kjent.

En kvinne som i flere perioder, fra hun var seks til 14 år, bodde på misjonens skoleinternat, har reist saken.

LES MER: Misjonærbarn i retten: 'Hvis du viste at du trengte voksne, var du en pyse'

Har erkjent. – Det er i ettertid ikke vanskelig å erkjenne at det var ting ved internatet som skulle ha vært ugjort. Organisasjonene har flere ganger beklaget og erkjent at de har et moralsk ansvar for feil som er gjort overfor misjonærbarn. Men det er ikke det denne rettssaken gjelder. Den gjelder om disse organisasjonene er erstatningsansvarlige, sa advokat Lundin.

Han mener at arbeidsgiver for ansatte ved skoleinternat ikke kan holdes ansvarlig verken for overgrep eller andre forhold som kan ha vanskeliggjort livet for internatbarn, mens de var i Taiwan og senere i livet.

– Mange foreldre tar dårlige valg på vegne av sine barn. Det kan gi uheldige helsemessige utslag. Det må foreldrene ta ansvar for, sa misjonsorganisasjonenes advokat i retten fredag.

LES MER: Tingretten skal plassere ansvaret for overgrep mot misjonærbarn

Foreldreansvar. Saksøkerens advokater mener «det er helt feil når (advokat) Lundin sier at retten inviteres til å trekke en grense mellom misjonens og foreldrenes ansvar»:

– Vi trekker ingen slik grense. Vi mener arbeidsgiveransvaret gjelder fullt ut. Arbeidsgiveren har et totalansvar for virksomheten som er drevet både ved skolen og internatet, sa Øystein Hus, den andre advokaten til kvinnen som har reist tvistesak mot de to misjonsorganisasjonene.

Hus sa at hans side i saken relaterer overgrepet til generell omsorgssvikt på skoleinternatet.

LES MER: Misjonsorganisasjoner nekter å betale etter overgrep på internatskole

– Uforsvarlig. – Det var samlet sett et uforsvarlig oppvekstmiljø for barna som var på internatet. Vi mener det er begått feil og forsømmelser som kan klassifiseres som uaktsomhet og som organisasjonene er erstatningsansvarlig for, oppsummerte advokat Hus.

Organisasjonenes advokat, Christian Lundin, gjentok i prosedyren det han sa allerede i sitt innledningsforedrag tirsdag: At det vil få enorme konsekvenser for organisasjonene om de blir funnet erstatningsansvarlige. Han mener at alle som har gått på misjonens internatskoler da kan saksøke organisasjonene.

– Jeg vil understreke at det retten nå skal ta stilling til er én helt konkret erstatningssak, sa advokat Øystein Hus i sin prosedyre.

Han mener at eventuelle konsekvenser av saken ikke kan tas hensyn til i behandlingen av denne konkrete saken.

LES MER: Mener kvinnen lyver om overgrep på internatskole

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter