Nyheter

Rødgrønn topp: Norge må betale indisk familie

Indisk enkemann vil saksøke den norske stat etter at kona døde. Hun skulle bære fram norske surrogatbarn. – Den norske stat har et moralsk ansvar til å hjelpe, mener Sps Kjersti Toppe.

Utenriksdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har sagt nei til å hjelpe indiske Naeem Qureshi økonomisk etter at kona døde da hun skulle føde surrogatbarn for et norsk par. Avslagene provoserer Senterpartiets helsepolitiske talskvinne. Kjersti Toppe er tindrende tydelig på at hennes rødgrønne kollegaer i departementene må hjelpe:

– Jussen i denne saken er det vanskelig for meg å si noe om. Men det er helt klart at den norske staten har et moralsk ansvar i de tilfellene der nordmenn reiser til India for å kjøpe surrogatbarn. Vi har gjort surrogati ulovlig i Norge, men tillater nordmenn å bruke surrogati i utlandet, sier hun til Vårt Land.

– Mener du at enkemannen bør få en økonomisk bistand fra Norge?

– Ja, helt klart. Denne konkrete saken er så fæl at her bør vi etterkomme hans bønn om økonomisk hjelp, sier Toppe som fulgte saken nøye da den ble kjent i vår.

DISKUTER PÅ VERDIDEBATT.NO: Har Norge erstatningsansvar etter at kvinnen døde? Bør vi innføre surrogatiforbud også i utlandet?

LES OGSÅ: Varsler søksmål mot staten etter surrogatdødsfall

Juridisk hjelp. Naeem Qureshi er livstruende syk, og kan ikke jobbe. Fordi Indias offentlige helsevesen gav opp, gikk han til et privat sykehus. Men regningen på nesten 40.000 rupier, eller 4.000 kroner, hadde han og kona ikke råd til. Derfor valgte firebarnsmora Mona Qureshi å bli surrogatmor for et norsk par.

Men rett etter at hun fødte tvillinger i fjor sommer, døde kvinnen og fire barn ble morløse. Den ene tvillingen døde også, mens den andre ble med det norske paret hjem til Norge, fortalte TV 2.

Nå ber Naeem Qureshi den norske stat ta ansvar etter dødsfallet. Den norske advokaten Shahzad Nazir gir ham gratis juridisk bistand. Via norske journalister som var i India kom Qureshi i kontakt med Nazir.

Medisinsk hjelp. – Vi har sendt en anmodning, eller et krav til Utenriksdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, der vi ber dem gi økonomisk og medisinsk bistand til min klient. Han er alvorlig syk, og er stadig på sykehuset, sier Nazir til Dagsavisen.

– Vi snakker ikke om konkrete summer, men det er ikke mye. Qureshi ønsker ikke en høy erstatning, men økonomisk hjelp til en operasjon og til medisinsk oppfølging, sier Nazir til Vårt Land.

Han argumenterer med at Norge bør hjelpe fordi surrogati og eggdonasjon er ulovlig i Norge, men at staten bidrar til et smutthull, der norske par kan få barn ved hjelp av surrogati i andre land.

Varsler søksmål. – Departementene har sagt nei, hva skjer nå?

– Vi vil i løpet av denne uken eller tidlig i neste uke oversende et varsel om søksmål, og så ha staten tre uker til å tenke seg om på nytt, forteller Nazir.

I Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet får Vårt Land opplyst at de ikke kommenterer enkeltsaker av denne typen. Søksmål mot staten blir alltid oversendt til Regjeringsadvokaten, som fører alle rettssaker for den norske stat.

Gjøres forbudt. Kjersti Toppe i Senterpartiet mener det må gjøres forbudt for nordmenn å kjøpe surrogatibarn i utlandet.

– Vi må utrede et surrogatiforbud likt forbudet om å kjøpe seksuelle tjenester i utlandet.

Toppe mener den rødgrønne regjeringen burde snakket mye høyere om hvor problematisk det er at nordmenn gjør nytte av surrogati i utlandet.

– Til nå har advarslene vært ganske lavmælte.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter