Nyheter

Vanity Fair kårer pave Frans til «Årets mann»

Det anerkjente motemagasinet synes Pave Frans etter 100 dager allerede har plassert seg i toppsjiktet av ledere som forandrer verden.

Da den italienske utgaven av motemagasinet Vanity Fair kom ut i stativene onsdag denne uka, var det med pave Frans på forsiden.

– Med ord (som at St. Peter ikke har noen bankkonto) og gester (tom stol) som veier tyngre enn steinblokker har pave Frans vist vei, skriver Vanity Fair Italia i siste utgave.

Bladet legger til at det bladet kaller revolusjonen ikke kommer til å stoppe der.

– Derfor utnevner Vanity Fair ham på forhånd til «Årets mann», skriver bladet.

Lukt av sau. Vanity Fair innleder artikkelen med å vise til talen pave Frans holdt 28. mars der han oppfordret prestene til å være hyrder for sine sauer ved å leve med sauelukt. Frans er født i Argentina og den første paven fra jesuitterordenen.

Pave Frans har lagt stor vekt på å tale de fattige og vanskeligstiltes sak. Han har vist det ved blant annet å kjøre minibuss i stedet for limousin og bo på billige hoteller i stedet for å bruke de luksuriøse paveboligene.

En av stemmene som kommenterer pavens virke i Vanity Fair, er artisten Elton John. Han kaller pave Frans «et mirakel av ydmykhet i en tidsalder av selvopptatthet».

– Det virker som paven ønsker å lede Kirken tilbake til de gamle verdiene fra Jesus, og samtidig bringe kirken inn i det 21. århundret, sier han, ifølge den britiske avisen The Telegraph.

Forbildet er Fattig-Frans. Da argentineren Jorge Mario Bergoglio ble utnevnt til pave i mars, valgte han navnet Frans og viste blant annet til Frans av Assisi da han fortalte hvorfor han valgte dette navnet.

– Frans av Assisi var en mann av fattigdom og av fred. Hvordan ville jeg ikke like en fattig kirke for de fattige, sa paven, sa han ifølge NTB.

Skjærtorsdag besøkte paven et ungdomsfengsel i Roma der han vasket føttene til flere innsatte. I messen i Peterskirken samme dag sa han at han ønsket å flytte fotvaskingsseremonien ut av kirken fordi det er nødvendig å rette blikket utover.

– Det er ikke i sjelegranskingen og det vedvarende blikket innad vi møter Herren. Vi må komme oss ut til de stedene hvor det er lidelse, blodsutgytelse, blinde som lengter etter syn, og fanger som er underlagt for mange onde herrer, sa pave Frans i prekenen, ifølge NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter