Nyheter

Ny revolusjonær stemning i Egypt

Millioner av egyptere har skrevet under på et opprop med krav om at president Mohamed Mursi må gå av.

I Egypt forbereder mange seg på å gå ut i gatene og demonstrere søndag. Da er det ett år siden Mursi, som har bakgrunn fra Det muslimske brorskap, ble innsatt.

Slagordet er «tamarud» – «opprør» – og sikkerhetsfolk frykter at demonstrasjonene skal føre til ny vold.

– Alle snakker om den nye bevegelsen for tamarud. De revolusjonære har store forhåpninger til den, mens Det muslimske brorskapets tilhengere gjør narr av den, heter det på nettstedet Egyptian Chronicles.

Tilhengere. Mursi har mange motstandere, men også mange innbitte tilhengere. De blåser til kamp under mottoet «tagarud», en oppfordring til å bevare åpne sinn, og sier de som bekjemper presidenten, er agenter for levningene av det gamle regimet fra før revolusjonen i 2011.

– Det er stor fare for vold, og den kan bryte ut på begge sider, sier den pensjonerte generalen Sameh Seif al-Yazal.

– Revolusjonen er ikke over ennå, mener Mohamed ElBaradei, den tidligere toppdiplomaten som nå er en av tamarudbevegelsens best kjente ansikter.

ElBaradei mener islamistene har fått for stor makt i Egypt, og at de ønsker å innfør en ny puritanisme folket ikke ønsker.

– Vi ber alle egyptere gå ut i gatene den 30. juni, for å sette folket fri og ta revolusjonen tilbake, sier han.

Murring. Murringen mot Mursi skyldes også at presidenten har utnevnt sju medlemmer av Brorskapet og en aktivist i det tidligere terrornettverket Jemaa Islamiya til provinsguvernører. Liberale egyptere er forferdet over det de ser som nok et skritt i retning av islamistisk maktovertakelse.

Harmen er spesielt stor i byen Luxor sør i Egypt, som er kjent for sine oldtidsminner og et populært turistmål. 52-åringen Adel Assad al-Chajat, som president Mursi har utnevnt til guvernør her, har tilhørt Jemaa Islamiya.

Denne bevegelsen har nå tatt avstand fra vold som politisk kampmiddel. Men Mohammed Othman, som er talsmann for den økonomisk viktige turistnæringen i Luxor, kaller likevel utnevnelsen av al-Chajat til guvernør «en skandale».

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter