Nyheter

Snowden setter Obama i pinlig klemme

Jo mer oppmerksomhet saken om Edward Snowden får, jo pinligere blir den for USAs president, mener forsker.

Den spionsiktede avhopperen Edward Snowden er blitt en flau affære for USAs president, både ute og hjemme. Ikke bare har saken potensial til å skade USAs forhold til Kina og Russland. Den er også i ferd med å bli partipolitikk på hjemmebane, der presset mot president Barack Obama øker.

– Det hele er svært pinlig, sier Andrew Kuchins ved Center for Strategic and International Studies i Washington. Han mener Obama-administrasjonen mangler midler til å løse situasjonen. Situasjonen er svært delikat, ikke minst fordi det er svært liten sjanse for at USA vil lykkes med å få Snowden utlevert.

Spill. Dermed ligger det an til et prestisjenederlag for Obama på hjemmebane, noe Republikanerne allerede har visst å utnytte. De mener han er en «ubesluttsom amatør» som ikke greier å unngå å bli trukket inn i et maktpolitisk spill.

– Jeg er en som liker presidenten, men de vet at han er svak, sier den republikanske senatoren Orrin Hatch, som tror Russlands president Vladimir Putin gleder seg over dette spillet med sin amerikanske kollega.

Også John McCain, den tidligere presidentkandidaten, kaller Obama svak og ber Det hvite hus revurdere Russland-politikken sin.

Onsdag befant Snowden seg fortsatt i Moskva, etter å ha reist fra Hongkong i helgen. Det har ført til en voksende mistanke i USA om at russerne forsøker å få den 30 år gamle IT-eksperten til å avsløre mest mulig om virksomheten til den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA før de lar ham dra videre.

Jobbet hardt for bedring. Snowdens avsløringer av USAs nett- og telefonovervåking kommer på et spesielt dårlig tidspunkt for Obama, ettersom han den siste tiden har investert mye i å bygge opp et godt forhold til både Putin og Kinas president Xi Jinping.

Obama er helt avhengig av å ha en god tone med de to stormaktene for å lykkes med noen av sine høyest prioriterte saker i sin siste presidentperiode. Det gjelder ikke minst striden med Nord-Korea, krigen i Syria, Irans atomprogram og Obamas ønske om at USA og Russland samarbeider om kjernefysisk nedrustning.

For Obama handler derfor saken ikke bare om å vise styrke på hjemmebane. Han må også forsøke å begrense skadene som saken kan påføre USAs forhold til Russland og Kina.

Overtale. Utenriksdepartementet opplyste tirsdag at de har oppnevnt viseutenriksminister Bill Burns, en tidligere Moskva-ambassadør med et omfattende kontaktnett, til jobben med å overtale russerne til å utlevere Snowden.

Både Det hvite hus, utenriksdepartementet, justisdepartementet og FBI gjør alt de kan, politisk og juridisk, for å få tak i Snowden. Men det eneste de oppnår med anstrengelsene, er å synliggjøre grensene for amerikansk makt.

Putin gjorde det klart tirsdag at Russland ikke har noen grunn til å pågripe Snowden, siden USA og Russland ikke har noen utleveringsavtale. Han sier at Snowden befinner seg i transitthallen på flyplassen, og derfor ikke trenger visum og kan reise hvor han vil.

Uklare planer. Snowden var ikke med flyet til Cuba mandag, slik alle ventet, og det er helt uklart hva han har for planer.

Journalister på flyplassen i Moskva har ikke sett ham, verken i transitthallen eller på vei ut, og hotellene i transittområdet sier han ikke har booket rom, selv om han snart har vært tre dager på flyplassen.

Fortsatt virker det mest sannsynlig at han setter kursen for Ecuador, som han har søkt asyl hos, men også Venezuela sier de vil vurdere å gi ham asyl om han ber om det.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter