Nyheter

– Erdogan vil vente med bygging i Geziparken

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan lover å ikke bygge i Geziparken i Istanbul uten godkjenning fra rettsvesenet og folket i en folkeavstemning, ifølge demonstranter som møtte Erdogan natt til fredag.

Planene om å bygge i parken er for tiden til behandling i en tyrkisk domstol. Erdogan har nå forsikret at han vil respektere domstolens avgjørelse og vente med byggingen til saken er ferdigbehandlet.

– Hans uttalelse om at prosjektet ikke vil bli satt i gang før rettsvesenet har tatt en avgjørelse, er kveldens positive resultat, sier Tayfun Kahraman fra gruppen Taksim solidaritet.

Han deltok på møtet med Erdogan i statsministerens residens i Ankara natt til fredag. Også flere skuespillere og kunstnere som støtter demonstrantene, deltok i samtalene.

Regjeringspartiet AKPs viseformann Huseyin Celik bekreftet fredag morgen Kahramans opplysninger om hva Erdogan sa på møtet.

Lokal avstemning. Hvis rettsvesenet gir grønt lys for byggingen, lover Erdogan å legge saken ut til folkeavstemning og å respektere folkets vilje.

Den tyrkiske regjeringen har tidligere gjort det klart at det ikke er aktuelt å la hele Tyrkia få si sin mening om parken. I stedet kan folkeavstemningen bli holdt i Istanbul, eller bare i bydelen hvor parken ligger.

Taksim solidaritet har tidligere avvist forslaget om folkeavstemningen, men etter møtet natt til fredag ga representanter for gruppen inntrykk av å være positive til signalene fra Erdogan.

Også natt til fredag var det imidlertid sammenstøt mellom demonstranter og politi i hovedstaden Ankara. Politifolkene brukte tåregass og vannkanoner mot et par hundre demonstranter i nærheten av statsministerens residens hvor møtet fant sted.

Nekter å dra. De siste to ukene har det vært store demonstrasjoner og opptøyer på Taksim-plassen like ved Geziparken og i flere andre tyrkiske byer. Demonstrasjonene begynte som en protest mot byggeplanene, men ble raskt et uttrykk for mer generell misnøye med Erdogans regjering.

Fortsatt holder mange mennesker til i en teltleir i Geziparken. Erdogan krevde torsdag at demonstrantene måtte forlate parken og sa at dette var den siste advarselen de ville få.

Mange av demonstrantene insisterte likevel på å bli værende i teltleiren.

Kopi av militærleir. Regjeringens plan for Geziparken er å bygge en tro kopi av en militærleir fra det osmanske riket som også skal være et gigantisk kjøpesenter.

Demonstrantene har holdt leir i parken siden 31. mai, da politiet brutalt angrep demonstrantene som hadde slått seg ned for å redde parkens 600 trær fra å bli rykket opp med roten. Politiaksjonen ble gnisten som utløste landsomfattende protester mot Erdogans regjering.

Erdogan har omtalt demonstrantene som «ekstremister» og «plyndrere», og politiets framferd og statsministerens språkbruk har fått både USA og EU til å reagere.

Fire personer har mistet livet og nesten 5.000 er blitt skadd i uroen. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter