Nyheter

Antisemitter demonstrerte mot jødisk kongress i Ungarn

– De israelske erobrerne burde se etter et annet land i verden. Ungarn er ikke til salgs.

BUDAPEST: Flere hundre ungarske høyreekstremister demonstrerte lørdag mot Den jødiske verdenskongressens årlige møte i Budapest.

Ledende figurer i det antisemittiske Jobbik-partiet, som er Ungarns tredje største, la ikke bånd på seg da de skjelte ut jøder og anklaget israelere for å ville kolonisere Ungarn ved å kjøpe opp eiendom.

Lovlig demonstrasjon. Ungarns konservative statsminister Victor Orban, som skal holde åpningstalen på møtet søndag kveld, hadde gitt ordre om at Jobbiks demonstrasjon skulle forbys, men ordren ble underkjent av en domstol.

Den jødiske verdenskongressen (WJC) holder normalt sine årsmøter i Jerusalem, men valgte denne gangen Ungarn for å sette søkelyset på økende antisemittisme og framveksten av ekstreme høyrepartier i Europa.

Utbredt antisemittisme. Over en halv million ungarske jøder ble drept i holocaust, og Ungarn er den dag i dag kanskje det landet der antisemittismen står sterkest i Europa. Også sigøynere er ille ute å kjøre i Ungarn.

– De israelske erobrerne, disse investorene, burde se etter et annet land i verden, fordi Ungarn er ikke til salgs, sa Jobbik-lederen Gabor Vona til flere hundre frammøtte i nærheten av nasjonalforsamlingen ved bredden av Donau.

– Vårt land er blitt underlagt sionismen, det er blitt mål for en kolonisering der vårt folk bare skal spille rollen som statister, sa Marton Gyongyosi, som er parlamentsmedlem for Jobbik.

Konspirasjonsteorier. Enkelte jøder har investert i Ungarn, men deres investeringer er forsvinnende små i forhold til andre europeiske og amerikanske investeringer.

Jobbiks anklage tar sitt utgangspunkt i en uttalelse fra Israels president Shimon Peres om israelske investeringer i utlandet, som er blitt et mantra i partiets propaganda om trusselen Ungarn angivelig er utsatt for fra jøder, sigøynere, EU og IMF.

– Slike konspirasjonsteorier har en lang historie i Ungarn, sier Peter Kreko, direktør i forskningsinstituttet Political Capital. Ungarns fascistledere under krigen brukte slike xenofobiske påstander for å vinne støtte, sier han.

Sikkerhet. Sikkerheten er streng rundt hotellet der kongressen skal holdes, og det er ekstra politistyrker rundt Budapests viktigste synagoge i gettoen fra krigens dager, der jøder ble tvunget til å bo til de ble fraktet til nazistenes dødsleirer i tusenvis.

Politiet var også på plass rundt Jobbik-demonstrasjonen for å sikre at demonstrantene ikke nærmet seg hotellet.

Svartkledd milits. Blant demonstrantene var det mange maskerte medlemmer av Jobbiks forbudte milits, kledd i svarte eller kamuflasjefargede klær og svarte støvler. Selv om Den ungarske nasjonalgarden er forbudt, blir den tolerert, og politiet lar medlemmene opptre maskert og i uniform i byens gater.

Selv om alle politifolkene var ungarske, trodde den 52 år gamle snekkeren Joszef Kozma på ryktene som er i omløp om at Israels hemmelige tjenester, Mossad, har sendt 200 politifolk og soldater for å beskytte kongressen.

– Har ikke vi vårt eget politi, sa han med indignert stemme.

100.000 jøder. Lederne av Jobbik, som har 43 av nasjonalforsamlingens 386 medlemmer, kommer av og til med svært provoserende uttalelser om jøder, slik som i fjor da Gyongyosi ba om at alle jøder i offentlige stillinger og i nasjonalforsamlingen måtte overvåkes som en sikkerhetsrisiko. Han beklaget senere, men gikk ikke av.

Det bor mellom 80.000 og 100.000 jøder i Ungarn, som før krigen var et senter for jødisk liv og kultur, i en viss grad gjenopplivet etter kommunismens fall.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter