Nyheter

Kirketopp advarer mot å be politikerne om demokratihjelp

– Og politikerne må overlate til kirkens organer å avgjøre hva som er den mest tjenlige måten å gjennomføre valg på i Den norske kirke, sier Svein Arne Lindø.

KRISTIANSAND: – En fristilt kirke må ta sitt eget demokrati på alvor, sa leder i Kirkerådet, Svein Arne Lindø, i sin åpningstale på Kirkemøtet torsdag ettermiddag.

Dette er det første Kirkemøtet som arrangeres etter de historiske endringene som Stortinget foretok i Grunnloven og i Kirkeloven i mai 2012.

LES MER: Seks millioner til kirkvalg

Ny kirke. – Staten har ikke lenger en offentlig religion, og kirken har fått større myndighet som trossamfunn, understreket kirkerådslederen i sin tale.

Årets kirkemøte skal de neste fem dagene arbeide med en rekke spørsmål i oppfølgingen av Stortingets kirke/stat-forlik og vedtakene om å løsne på båndene mellom staten og Den norske kirke.

– Det er klart både for Kirkemøtets delegater, for våre politikere og medarbeiderne i aktuelle departementer at vi langt fra er ferdig med å endre relasjonen mellom staten og Den norske kirke, sa Lindø i talen.

En av sakene som Kirkemøtet nå skal arbeide med, gjelder valgordninger i Den norske kirke. I sin tale rettet han tydelig kritikk mot noen av dem som har engasjert seg i denne debatten og søkt støtte fra politikere.

LES MER: Her er norgesmestrene i kirkevalg

Forplikter oss. – Jeg vil minne om at vi i flere kirkemøter tidligere har uttalt oss om hva vi mener om valgordningene, blant annet om direkte og indirekte valg. Disse synspunktene har det vært bred oppslutning om. Det er viktig for meg å understreke at de uttalelsene og vedtakene som har fått bred støtte i Kirkemøtet, forplikter oss, sa Lindø.

– En fristilt kirke må ta sitt eget demokrati på alvor. Innenfor det beslutningsrommet vi er gitt per 2013, må vi selv finne løsninger når vi er uenige. Vi kan ikke be om hjelp hos våre politiske myndigheter for å få gjennomslag. Og politikerne må på sin side overlate til kirkens organer å avgjøre hva som er den mest tjenlige måten å gjennomføre valg på i Den norske kirke, fortsatte han.

– Uenighet mellom oss i kirken kan ikke føre til at vi oppsøker andre som sitter i maktposisjoner – for å få gjennomslag, utdyper kirkerådslederen overfor Vårt Land.

LES MER: Human-Etisk Forbund raser mot kirkevalg på skole

Sp-seminar. Han bekrefter også at adressat for denne kritikken er blant andre Hamar biskop og Hamar bispedømme. De har blant annet tatt kontakt med Senterpartiet og arrangert kirkedemokrati-seminar på Stortinget i Sp-regi. Hamar har ivret sterkt for at det skal være direktevalg til alle bispedømmeråd.

Biskop Solveig Fiske ber ikke om unnskyldning for dette engasjementet.

Hvordan reagerer du på at kirkerådslederen gir dere korreks i sin åpningstale på Kirkemøtet?

– Det synes jeg er helt realt. Jeg er fornøyd med at kirkerådslederen har lagt merke til hva de ulike stemmene i kirken sier.

Kirkevalg. Hamar-bispen peker på at kirkevalgsaken er den gjenstående del av stat/kirkeforliket som skal på plass i løpet av inneværende stortingsperiode.

– Det er Stortinget som skal ta den endelige avgjørelsen om denne saken Vi har engasjert oss ut fra et sterkt engasjement for folkekirken, og for at Stortinget skal ha et best mulig grunnlag for å ta en avgjørelse som ivaretar kirkedemokratiet. Vårt hovedønske er selvsagt at alle medlemmer til bispedømmeråd og Kirkemøtet velges ved direkte valg. Vi vil ha en fortsatt demokratiutvikling i kirken, og ikke gi et signal om at kirkeledere vil verge kirken mot folk, sier Fiske til Vårt Land.

VIDEO: Her ligger voksne menn på kne i bønn for Kirkemøtet – bli med på øvelse med Flekkerøyguttene

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter