Nyheter

Folket ber kirken vie homofile

Mer enn halvparten av befolkningen mener at to personer av samme kjønn bør få gifte seg i kirken.

– Det er ikke tvil om at folkeopinionen har vært i bevegelse i dette spørsmålet. Når man spør et utvalg på 1.000 personer, uavhengig av kirketilhørighet, er jeg derfor ikke overrasket over at det er et flertall som vil ha en ny vigselsordning som også omfatter homofile par. Men dette spørsmålet gir ikke svar på hvordan kirken skal forholde seg, sier Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø.

LES OGSÅ: Midttømme nekta homo-vigsel

Må avvente. Debatt om samliv og vigselsliturgi som åpner for vigsel av homofile, står ikke på dagsorden når Den norske kirkes øverste valgte organ, Kirkemøtet, samles i Kristiansand i dag. En fersk gallup som Norstat har gjennomført for Vårt Land viser imidlertid at et flertall i befolkningen – 57 prosent – mener det ikke er noe mer å diskutere. 32 prosent ber kirken stå på dagens syn, mens 11 prosent ikke har gjort seg opp noen mening.

– Hva er kirkens svar på folkeflertallets holdning, Lindø?

– Det går det ikke an å svare på i dag. Dette er en av de store utfordringene som i tiden fremover skal behandles i Den norske kirkes besluttende organer. Før saken kan komme på vårt bord igjen, må vi avvente Bispemøtets læremessige uttalelse, som er varslet å komme i oktober 2013, svarer kirkerådslederen.

LES OGSÅ: Biskopen godkjente forbønnstekst til lesbisk par

Trenering. Torkil Hvidsten, leder av tankesmia KristenOgProgressiv.no, mener resultatene av denne undersøkelsen bekrefter at kirken er i utakt med grunnplanet i Den norske kirke.

Har folk flest forståelse for at kirken trenger tid på å diskutere og eventuelt vedta å innføre en ordning slik at to personer av samme kjønn kan gifte seg i kirken?

– Jeg tror ikke det er så stor forståelse for at kirken trenger tid. Selv kan jeg ikke forstå hvorfor det ikke kan bli fortgang i denne saken. Men noen ønsker å trenere spørsmålet om ny liturgi og slik forhindre at homofile kan gifte seg i kirken. Den homoliberale fløyen i kirken er nødt til å aktivere det såkalte tause flertallet slik at kirken slutter å diskriminere homofile, svarer Hvidsten.

Variasjoner. De siste par tiårene har homofilidebatten preget Den norske kirke og ikke minst medieoppmerksomheten om kirken. Meningsmålingen som Vårt Land offentliggjør i dag, viser at det nå er stor folkelig støtte til en endring i kirkens vigselspraksis.

Det er aldersmessige, geografiske, kjønnsmessige og partipolitiske variasjoner i svarene (se faktaboks).

Et utvalg nedsatt av Bispemøtet presenterte i februar sin rapport om en rekke samlivsetiske spørsmål, etter mer enn tre års arbeid. Seks av de ni utvalgsmedlemmene sa ja til at Den norske kirke kan medvirke ved inngåelse av likekjønnet ekteskap.

LES OGSÅ: Kirke-urolige danner nytt nettverk

Strøk saken. Utvalgslederen, preses Helga Haugland Byfuglien, understreket imidlertid at utvalget først og fremst skulle utrede og at stemmetallet i utvalget ikke er så viktig. Hun tilhører selv dem som ønsker at kirken skal lage en liturgisk ordning slik at to personer av samme kjønn kan gifte seg i Den norske kirke.

Temaet stod sakskartet på Kirkerådets møte i mars, men ble strøket.

– Hvorfor, kirkerådsleder Lindø?

– Fordi vi ikke hadde fått noen sak fra Bispemøtet. Vi hadde trodd at biskopene ville leverere noe i kjølvannet av utvalgsinnstillingen, men ville gi seg selv mer tid. Det har jeg full respekt for, svarer Svein Arne Lindø.

Bispemøtet har varslet at de vil komme med sin læremessige uttalelse om samliv i oktober 2013.

– Først deretter kan Kirkerådet ta tak i denne saken igjen. Når vi har mottatt Bispemøtets uttalelse, skal Kirkerådet avgjøre den videre saksbehandlingen. I den grad saken skal ut på kirkelig høring, blir det i regi av Kirkerådet, ikke Bispemøtet.

LES MER: Åpen Kirkegruppe: – Skivebom om homo-vigsel

Biskopenes læreansvar. Det er Kirkemøtet som har myndighet til å vedta liturgier i Den norske, men det kan først skje etter at Bispemøtet har avgitt en læremessig vurdering av spørsmålet.

Kirkerådet har gjort det klart at spørsmålet om kirkelig vigsel for homofile må behandles i minst to kirkemøter. Det første året må Kirkemøtet ha en prinsipiell drøfting av dette temaet, og så må et eventuelt vedtak om innføring en ny liturgi foras på et senere kirkemøte.

Det betyr at Den norske kirke tidligst våren 2015 kan ta stilling til spørsmålet om å innføre liturgi for kirkevigsel av homofile.

– Er det sikkert at Kirkemøtet i 2014 får denne saken på sitt bord?

– Nei, det er det for tidlig å si noe om. V har ikke tatt beslutninger verken om behandlingsform eller tidsplan. Nå avventer vi Bispemøtets læreuttalelse, svarer Svein Arne Lindø.

VIDEO: Voksne menn på kne i bønn for Kirkemøtet – bli med på korøvelse med Flekkerøyguttene

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter