Nyheter

Norsk pris til Gilad Shalit

Den israelske korporalen ble bortført og holdt i fangenskap i fem år. Nå får han Kåre Kristiansens minnepris.

Prisen deles ut under Oslo Symposium 28. februar.

Bortført og holdt som fange. I en pressemelding begrunnes tildelingen til Gilad Shalit på denne måten:

Han var på vakt langs Gaza-grensen som korporal i det israelske forsvaret, 25. juni 2006, da Hamas-terrorister tok seg gjennom tunneler under bakken og bortførte ham i en aksjon der to andre israelske soldater ble drept. Han ble holdt fanget i ensomhet i fem år, og ble nektet grunnleggende rettigheter, men beholdt motet og fatningen, og utholdt fangenskapet.»

18. oktober 2011 ble Shilat satt fri som følge av en fangeutvekslingsavtale. Israel løslot over 1000 fanger som til sammen har ansvaret for over 569 israelske menneskeliv.

– Viste mot. Leder for priskomiteen, Bjarte Ystebø, sier i en pressemelding:

- Vi hedrer ham for det mot og den utholdenhet han viste da han ble holdt i fangenskap, og for det offer han har båret for Israels skyld. Det var et sterkt engasjement for ham blant nordmenn, da han satt i fanget av Hamas i Gaza, og det oppleves veldig sterkt å få være med og hedre ham med Kåre Kristiansens Minnepris.

Faren kommer. Komiteen jobber sammen med familien for at Gilad Shalit skal tale via video under prisoverrekkelsen. Faren Noam Shalit kommer til Oslo for å motta prisen på vegne av sønnen.

Kåre Kristiansens minnepris består av diplom, en krystallvase og 100.000 kroner.

Komiteen består av Bjarte Ystebø (leder), Hanne Finanger (Kåre Kristiansens barnebarn), Per Sævik, Anita Apelthun Sæle og Erik Selle.

Prisen deles ut annethvert år, og ble delt ut første gang i 2011. Da var det holocaustmuseet Yad Vashem som fikk den.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter