Nyheter

UD vet hvor de savnede nordmennene befant seg

Norske myndigheter skal kjenne til hvor de savnede nordmennene var da angrepet startet.

Det er Utenriksdepartementet som sent søndag kveld bekreftet overfor VG at de kjenner til hvor nordmennene befant seg ved starten av terroraksjonen.

Pressetalsmann Svein Michelsen ønsker imidlertid ikke å gi noen nærmere informasjon om hvor de savnede var da anlegget ble angrepet onsdag morgen.

– Vi leter nå på alle de stedene det er mulig å lete, sier Michelsen.

Etterretningen fulgte tett. Blant dem som er savnet er både Statoils landsjef og plassjef.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) bekreftet søndag at norsk etterretning fulgte gisseldramaet i Algerie tett, men han kunne da ikke bekrefte at man visste hvor nordmennene befant seg.

– Vi har teorier om hvor de befant seg da det begynte. Jeg kan ikke si noe mer om deres status. Vi er i en situasjon nå hvor vi klamrer oss til håpet, men også må innse at liv kan ha gått tapt, sa Eide til NRK.

– Norge har en moderne etterretningstjeneste som er i internasjonal førsteklasse. Gjennom dette dramaet har de kunnet skaffe informasjon og analysere informasjonen, sier Eide.

Regjeringen var svært opptatt av å holde disse opplysningene tilbake mens aksjonen pågikk. Man var opptatt av å ikke si noe som kunne påvirke hendelsesforløpet i Algerie.

Offentliggjorde navnene. Statoil-sjef Helge Lund offentliggjorde tidligere på kvelden navnene til de fem Statoil-ansatte som er savnet etter terroraksjonen.

58 år gamle Tor Bech fra Bergen er Statoils plassjef på In Aménas. Han er også stefaren til utviklingsminister Heikki Holmås (SV).

Statoils landsjef i Algerie, Victor Sneberg (56), er også blant de savnede. Han bor i Sandnes, men er opprinnelig fra Manndalen i Troms. Han er gift og har to barn.

Hans M. Bjone (55) fra Brandbu i Oppland er gift og har to barn, skriver Hadeland. Bjone har jobbet ved gassanlegget In Aménas i Algerie som Production Manager siden 2009, skriver Oppland Arbeiderblad.

35 år gamle Thomas Snekkevik, bosatt i Austrheim og Bergen, har jobbet som avdelingsleder ved gassanlegget i In Aménas siden januar 2010. Fra oktober 2007 jobbet han på Kvitebjørn-plattformen i Nordsjøen.

Den siste savnede er Grimstad-mannen Alf Vik (43), som er bosatt i Grimstad. Han er ingeniør og har arbeidet i Statoil siden 2007. De siste årene har han jobbet ved gassanlegget i In Aménas i Algerie, skriver Agderposten.

Skeptiske fagforbund. Fagforbundene i Statoil varsler nå at det kan bli svært vanskelig å få ansatte til å ta oppdrag i risikoland etter gisselaksjonen i Algerie.

Til VG sier president Marianne Harg i Tekna, et av de største fagforbundene i Statoil, at selskapet i langt større grad må belage seg på å bruke lokalt ansatte i landene de opererer i.

– Det er nok mange kvinner rundt omkring i de norske hjem i dag som sier at mannen ikke får lov til å reise på jobb i risikoland, sier Harg.

Hun sier kvinner med vilje, ettersom det oftest er menn som får jobbe i de islamske landene i Asia, Afrika og Midtøsten.

Hun får støtte fra leder Hilde-Marit Rysst i YS-tilknyttede SAFE og generalsekretær Steinar Sørlie i ingeniørorganisasjonen Nito.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter