Nyheter

Ny valgkomité skal lete etter ny styreleder i Verdibanken

Bente Thomassen ønsker å fratre styret i den kristne, kriserammede banken.

65-år gamle Bente Thomassen overtok nylig som styreleder i Verdibanken da Kjell Hande brått trakk seg. Samtidig ble det kjent at Hande hadde personlig investert hos Nils-Johan Pedersen og hans selskapstruktur Carat. Banken har politianmeldt Pedersen og hans to selskap Carat Financial Group og Forex Feeder.

Thomassen har tidligere meldt fra om at hun ønsker å fratre styrevervet i banken som hun var med å skipet i 2003. Nå går det mot generalforsamling i Verdibanken. Representantskapet utelukker ikke at det kan skje tidligere enn normalt. Og fredag ble valgkomiteen ryddet for personer med tilknytning til Carat-saken.

LES OGSÅ: Verdibanken anmelder forvalter, frykter bedrageri

Nye loser. Det blir Helge Etnestad (representantskapets leder), Gjertrud Waldron (ansattrepresentant), samt Lloyd Kleivene (største aksjonær og nestleder i representantskapet) som skal foreslå hvem som skal lose den kristne banken videre.

Mens styret og administrasjonen tar seg av den daglige driften er representantskapet bankens høyeste organ mellom generalforsamlingene. På møtet fredag behandlet representantskapet investeringene som var gjort i Pedersens selskap. I uttalelsen etter møtet het det at investeringene hadde vært «for dårlig kvalitetssikret».

Samtidig ble også Aslak Bestul valgt til ny nestleder, siden Thomassen rykket opp som styreleder.

Styret skal nå behandle tilrådingene fra Finanstilsynet, som banken fikk i hende sist torsdag.

– Det er krevende å stå i den situasjonen som banken er i per idag. Og det er viktig at vi ikke handler i affekt, men gjør dette på en ryddig og riktig måte, sier representantskapsleder Helge Etnestad til Vårt Land etter møtet.

– Hvorfor var det nødvendig å velge ny valgkomité?

– Fordi vi skal være trygge på at det ikke heftes noen habilitetsspørsmål ved komiteen. To av dens medlemmer har vært direkte eller indirekte involvert i Carat-saken. Utfra et forsiktighetsprinsipp har vi derfor valgt å gjøre dette.

– Foreligger det noen grunner til å gjennomføre generalforsamling tidligere enn planlagt?

– Vi må jo ta forbehold om at det skjer ting som gjør at det kan bli nødvendig. Saken er fortsatt til behandling i Finanstilsynet, og derfor har vi tatt det forbeholdet.

LES OGSÅ: Aksjonærer til krisemøte i Verdibanken.

Alvorlig sak. Flere måtte forlate møtet fredag fordi de var inhabile. Investor Jonny Larsen, pastor Arne Lund og Kjartan Håvik, daglig leder i Oslo Kristne Senter hadde alle investert selv hos Pedersen.

Saken er alvorlig for banken, fordi den handler om mer enn bare investeringene i Carat alene.

• Bankens egen internrapport påviste at aksjonærer hadde overtrådt eierbegrensningsreglene som følger av forretningsbankloven.

• Bankdirektør Toralf Østli var konstituert og senere fast daglig leder (banksjef) i Verdibanken samtidig som han var styreleder i et selskap som var lånekunde av Verdibanken på det tidspunkt han ble daglig leder i Verdibanken. Dette er lovstridig. Østli var også engasjert i to andre enheter som også hadde kundeforhold til Verdibanken, noe en internrapport konkluderte med at var «uheldig».

• Dagens Næringsliv har videre omtalt hvordan Arne Lund har tatt opp lån for 50 millioner i banken mens han har sittet i bankens ledende organer.

Trakk seg ut. Det er dessuten i bankens kjernemiljø, karismatiske menigheter, at Pedersen har tilbudt sine investeringsprodukter. Ifølge DN har Pedersen forvaltet 100 millioner for cirka 80 personer, men uten å ha konsesjon til å drive som forvalter. Vårt Land har fått innsyn i brev som Finanstilsynet sendte til Pedersen i mai og som inneholder kritiske spørsmål ved hans virksomhet. I juni vedtok Verdibankens styre å trekke seg ut sin plassering i Pedersens selskap falt i juni.

Pedersen har ennå ikke betalt tilbake beløpet som banken sier han skylder på ni millioner.

LES OGSÅ: Banken fikk ikke betalingen innen fristen

LES OGSÅ: Verdibanken innrømmer at ytterligere 6 millioner mangler

Tilfreds med styret. – Opplever dere at styret har informert representantskapet godt nok i denne saken?

– Vi er blitt orientert gjennom informasjonsmeldinger om hvordan de har tatt tak i denne saken, og er tilfreds med måten de har gått frem på den siste tiden, sier representantskapets leder Helge Etnestad.

– Har styret informert dere godt nok helt siden de først gjorde disse investeringene?

– Vi blir ikke informert om at banken går inn i den type plassering. Og derfor var det ikke oppsiktsvekkende at representantskapet ikke kjente til det. Men når vi registrerer at styret har vedtatt å gå ut av dette i god tid før man fikk vite om det i mediene, er vi fornøyd med det.

Det vedtaket gjorde de etter at Finanstilsynet hadde begynte å stille spørsmål til Pedersen.

– Det kan ikke jeg kommentere på, fordi vi ikke har drøftet detaljene om hva styret visste til hvilke tidspunkt. Jeg konstaterer at de har tatt beslutningen om å trekke seg ut, og jeg er fornøyd med dette grepet, og håndteringen siden, sier Etnestad.

LES OGSÅ: – Dette kan ikke verdibanken være bekjent av

Kjøpte villa i Hellas. Nils-Johan Pedersen har ikke klart å gjøre rede for hvor han har plassert de 100 millionene han forvalter. Lørdag fortalte DN at Pedersen i fjor kjøpte en villa i Hellas til 45 millioner kroner som helt nylig var solgt igjen. Prosjektet er ifølge Pedersen selv finansiert av investorene i Carat Management. Dette selskapet hører også til Carat-strukturen, og her sitter Morgan Thorsell, sønn av Verdibankens grunnlegger, i styret.

LES OGSÅ: Bankgründerens sønn styrer i Pedersen-selskap

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter